Hopp til innhold

Royal Philatelic Collection

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Royal Philatelic Collection («kongelig filatelisk samling») er frimerkesamlingen til den britiske kongefamilien. Det er den mest omfattende samlingen innen filatelien i Storbritannia og Samveldet av nasjoner. Samlingen har flere unike frimerker.

Medlemmer av det britiske kongehuset startet med frimerkesamling allerede i 1864, bare få år etter deres introduksjon i 1840. Den første seriøse samleren i familien var prins Alfred, som solgte samlingen til sin eldre bror Edvard VII, som igjen gav den til sin sønn; senere Kong Georg V.

Georg V var en av de mest kjente filatelistene på den tiden. I 1893, mens han var hertug av York, ble han valgt til æresnestformann i det som ble foreningen Royal Philatelic Society of London. I hans bryllup samme år, gav medlemmer av foreningen et album med nesten 1,500 frimerker til Georg i gave. Han utvidet senere samlingen ved å kjøpe flere dyre og sjeldne frimerker og permer.

Georg bevarte samlingen i 328 såkalte «røde album», hver av dem på omtrent 60 sider. Senere utvidelser av samlingen inkluderte flere «blå album» og «grønne album».

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]