Portal:Korea

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Velkommen til Koreaportalen!
환영합니다!

  rediger Introduksjon

Korea.
Korea.
Satellittfoto.
Satellittfoto.
Korea er en halvøy og en nasjon, som siden andre verdenskrig er delt i to stater; Republikken Korea (Sør-Korea) og Den demokratiske folkerepublikken Korea (Nord-Korea). Befolkningen er en homogen etnisk folkegruppe som snakker et eget språk og benytter sitt eget alfabet. I Sør-Korea og Nord-Korea refereres det til henholdsvis Hanguk og Chosŏn for å beskrive den koreanske nasjonen. Navnet Korea benyttes i internasjonale sammenhenger og er avledet av navnet på det tidligere kongedømmet Goguryeo.

Historisk har nasjonen blitt sterkest påvirket av Kina, men etter flere kriger mot nabostatene stod Japan fram som en regional stormakt på begynnelsen av 1900-tallet, noe som resulterte i en kolonialisering av Korea mellom 1910 og 1945.

Koreakrigen brøt ut i 1950 og har satt dype spor i det koreanske samfunnet. Krigen befestet også delingen av Korea.

Etter Koreakrigen har Sør-Korea utviklet seg kapitalistisk og vestlig-orientert. Landet har oppnådd status som i-land etter å ha blitt Asias tredje største og verdens 12. største økonomi, og det referes gjerne til «Mirakelet ved Hanelva» for å beskrive landets utvikling. Sør-Korea har som en følge av dette engasjert seg stadig sterkere internasjonalt, blant annet som G20-, WHO og OECD-medlem og som arrangør av Sommer-OL i 1988 og VM i fotball 2002.

Nord-Korea har på sin side utviklet seg i stalinistisk og isolasjonistisk retning, basert på den politiske ideologien Juche og i nyere tid Songun, politisk og økonomisk støttet av Sovjetunionen fram til 1990, deretter Kina, men uten å ha oppnådd verken Kinas eller Sør-Koreas økonomiske eller politiske utvikling.

De to koreanske statene hevder begge at koreansk gjenforening er sitt politiske mål. Mer om Korea...

  rediger Korea i dag
tirsdag
14.
mai

  • 2004: Sør-Koreas konstitusjonsdomstol avviser riksrettssaken og korrupsjonsanklagene mot daværende president Roh Moo-hyun.
  rediger Ukas Korea-artikkel
Chollima, tegning på fjellvegg fra Silla-perioden.
Chollima (천리마) er det koreanske navnet for en mytoligisk hest, tilsvarende som for kulturer i Sibir, som har sin opprinnelse fra Sentral-Asia. Det er sagt om hesten er at den er for rask til at den kan ris av mennesker. Chollima betyr omtrent «tusen-mil-hest», og blir ofte portrettert som en hest med vinger, blant annet i form av utallige statuer i Pyongyang, Nord-Korea.
  rediger Ukas biografi

Park Chung-hee (hangul: 박정희) (født 14. november 1917, død 26. oktober 1979) var president i Sør-Korea fra 1963 til 1979, da han ble myrdet av Kim Jae-kyu, direktør for etterretningstjenesten. Dette var et av mange forsøk på å ta presidenten av dage. Han tok selv makten i et militærkupp.

   Utvalgt sted
Baengnyeongøya.

Baengnyeongøya er ei øy i fylket Ongjin i den sørkoreanske provinsen Incheon, og ligger nær den nordlige grenselinja, som fungerer som den maritime grensa mellom Nord-Korea og Sør-Korea.

Nærheten til Nord-Korea gjør øya til en sterkt utbygd base for etterretningsaktiviteter, og øya er også brukt som landingssted for mange nordkoreanske flyktninger. Farvannet rundt øya er også åsted for mange møter mellom marinefartøy fra de to koreanske statene.

Baengnyeongøya utgjør Sør-Korea vestligste punkt. Med båt fra Incheon tar turen dit vel 4 timer. På en klar dag kan en se over til den nordkoreanske byen Ryongyon. På øya finnes kritthegre, som anses som en av verdens femti sjeldneste fugleart. Øya er også hjem for mange seler.

Les mer

  rediger Visste du at…
Koreas gjenforeningsflagg
  rediger Utvalgt artikkel fra koreansk wikipedia
트론헤임 (Trondheim)은 노르웨이 제3의 도시이다. 울라프 트뤼그바손이 997년에 왕실의 영지(領地)와 교회를 여기에 가지고 있던 것이 이 도시의 기원이라고 한다. 12세기에는 노르웨이 정신(精神)의 중심지가 되기도 했다. 1681년 큰 화재로 도시의 대부분이 타버렸으나 재건되어 아름다운 건축물이 거리에 넘친다.
  rediger Utmerkede og anbefalte artikler
  rediger Vinter-OL 2018
  rediger Relaterte portaler

Asia  · Japan

  rediger Aktuelt
  rediger Ukas bilde
Konkuk-universitetet.
Konkuk-universitetet.
Fra Konkuk-universitetet, sett sørover
  rediger Utvalgt kart
Sør-Koreas fylker og bygrenser.
Sør-Koreas fylker og bygrenser.
Sør-Koreas fylkes og bygrenser
  rediger Nye artikler
  rediger Ønskede artikler
  rediger Kategoritrær
  rediger Eksterne lenker