Hitman

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hitman
Utvikler(e)IO Interactive
SkaperJacob Andersen
Plattform
Utgivelse19. november 2000
Sjangertredjepersons action-stealth
Første i serieHitman: Codename 47
Nyeste i serieHitman 3
Nettstedwww.hitman.com

Hitman er en videospillserie utviklet av danske IO Interactive. I spillserien inntar man rollen som Agent 47, en klonet leiemorder som reiser verden rundt for å eliminere ulike mål som spilleren får tildelt av den fiktive organisasjonen International Contract Agency (ICA). Serien er delt opp i flere oppdrag der spillerne selv får velge fremgangsmåte. En stor del av spillet går ut på å bevege seg ubemerket. Dette kan gjøres ved å snike seg forbi vakter, bruke forkledninger, eller ved å bruke våpen og verktøy som pianotråd, kniv eller lyddempet skytevåpen.

De første fire spillene i serien, Hitman: Codename 47 (2000), Hitman 2: Silent Assassin (2002), Hitman: Contracts (2004) og Hitman: Blood Money (2006) ble utgitt av britiske Eidos Interactive. Det neste spillet i serien, Hitman: Absolution (2012), kom seks år senere, og ble denne gangen utgitt av Square Enix. Spillet ble møtt med polarisert mottagelse, og fikk kritikk for å ha en mer lineær struktur enn de tidligere spillene. Seks år senere kom neste spill, Hitman (2016), som nå gikk tilbake igjen til en mer åpen struktur igjen. Spillet inneholder seks store oppdrag som episodevis ble lansert gjennom året. Spillet var også det første spillet i trilogien World of Assassination. Hitman 2 (2018) var det neste spillet i trilogien, og ble utgitt av Warner Bros. Interactive Entertainment. Det siste spillet, Hitman 3 (2021), ble selvpublisert av IO Interactive og inkluderte alle oppdragene fra World of Assassination.

I tillegg til hovedspillene er det gitt ut tre spin-off-spill, to romaner, en tegneserie og to filmer basert på spillserien.

Utgivelser[rediger | rediger kilde]

Spill[rediger | rediger kilde]

Hovedspill[rediger | rediger kilde]

Spinn-off-spill[rediger | rediger kilde]

  • Hitman Go (2014)
  • Hitman: Sniper (2015)
  • Hitman Sniper: The Shadows (2022)

Filmer[rediger | rediger kilde]

Den første filmatiseringen, Hitman, ble utgitt i 2007 med Xavier Gens som regissør og Timothy Olyphant i rollen som Agent 47.

I 2015 ble den andre filmen, Hitman: Agent 47, lansert. Denne gangen var Aleksander Bach regissør, og Rupert Friend spilte hovedrollen som Agent 47.

Våpen[rediger | rediger kilde]

Agent 47s primære våpen, er hans pianotråd. Den er laget av fiber, så den gir ikke utslag på metalldetektorer.

Alle de «kjente og kjære» våpnene er med, selv om noen av dem er omdøpt for å slippe lisensproblemer, blant annet finner man:

Pistoler:

Maskinpistoler:

Automatgevær:

Maskingeværet M60 er også med, samt hagle, avsaget hagle og semiautomatisk hagle. Det er også et bredt utvalg skarpskyttergeværer å velge mellom. Noen av disse har lyddemper og/eller kan pakkes ned i en koffert, så man kan bære dem ubemerket.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata