Bakke prestegjeld

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bakke kirke

Bakke prestegjeld var et prestegjeld tilhørende i Flekkefjord prosti. Det omfattet sogn i tidligere Bakke, nå Flekkefjord kommune i Agder fylke, og hovedkirken var Bakke kirke.

Bakke og dets sogn er nå en del av Flekkefjord kirkelige fellesråd, som er underlagt Flekkefjord prosti i Agder bispedømme i Den norske kirke.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Síru(nes) sókn[1] (norrønt) har sin opprinnelse fra kristningen av landet.[2] Bakke (Sirnes) antas å være lagt under Lund i førreformatorisk tid, da det var behov for å tilpasse den kirkelige inndelingen til folketallet og bosetningsmønsteret etter Svartedauden.[3]

Ved kgl.res. av 3. februar 1741 ble Lund delt ved at Bakke som hovedsogn med Gyland og Tonstad som annekssogn ble utskilt som eget sognekall.[4] Ved kgl.res. av 25. februar 1854 ble dette igjen delt i to prestegjeld, ved at Tonstad kirke som hovedsogn og Øvre Sirdal som anneks ble et eget Sirdal prestegjeld.[5]

Bakke prestegjeld dannet grunnlaget for Bakke formannskapsdistrikt, som ble opprettet i 1837.[6]

Ved kgl.res. av 10. mai 1862 ble Flekkefjord prosti opprettet, med virkning fra 1. januar 1863:[7]

At de inden Lister og Mandals Amt liggende eller til samme grænsende Provstier, fra [dette Aars Udgang] blive at omregulere saaledes [at] Bakkes og Siredalens Præstegjeld adskilles fra Dalernes Provsti og overgaae i Forening med Flekkefjords, Kvinesdals og Fjotlands Præstegjeld, der adskilles fra Listers Provsti, til et eget Provsti under Navn af Flekkefjords Provsti.

Lister og Flekkefjord prostier ble igjen slått sammen til Lister prosti, gjeldende fra 1. januar 1995.[8]

Ved kgl.res. av 15. januar 1971 opphørte Bakke prestegjeld og dets sogn ble overført til Flekkefjord prestegjeld.[9]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata