Øivind Johannessen (skiløper)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Øyvind Johannessen (født 1913) er en norsk tidligere langrennsløper fra Bangsund utenfor Namsos. Han var i perioden 1930–1950 en av Norges aller fremste langrennsløpere og konkurrerte for Bangsund IL. Han var særlig kjent for god utholdenhet noe som førte frem til en rekke gull i AIFs Norgesmesterskap på ski i 1930-åra.

I 1937 kom en av Johannessens store triumfer under AIF sitt norgesmesterskap i Kragerø. På 17 km ble Øyvind norsk mester etter en intens kamp mot Lars Smedsrud.

I samme mesterskap tok Johannessen sølv på 30 km.

Året etter i 1938 gjentok Johannessen bragden fra året før under mesterskapet på Røros. Også denne gang ble han Norsk mester på 17 km klassisk i en hard løype inne skogsområdet rundt Røros.

Johannessen hevdet seg også på internasjonalt nivå. I 1939 ble han nummer 4 når han stille opp i Sovjetisk mesterskap i Sverdlovsk.

I samme periode deltok han også i et kretsrenn i Valnesfjord der flere i Norgeseliten var på plass. Her slo han selveste Simon Slåttvik som senere ble medaljevinner i langrenn under VM i 1950. Forøvrig ble Kåre Johannessen nummer 3 i det samme rennet.

I 1940 vant Johannessen det første Holdenrennet som ble arrangert i Malm utenfor Steinkjer. Dette rennet ble ikke arrangert under andre verdenskrig, men i 1947 klinte Johannessen til med nok en seier i dette rennet. Han tok sin siste seier i Holdenrennet i 1949 og var da ansett som en skikkelig «veteran». Forøvrig vant Johannessens yngre bror, Leif rennet i 1951.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata