Portal:Danmark

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
rediger Danmarksportalen

Danmark, offisielt Kongeriget Danmark, er et land i Nord-Europa. Det er det sydligste av de nordiske landene, og ligger sydvest for Sverige og syd for Norge. Danmark har landgrense til Tyskland, og grenser også mot Nordsjøen og Østersjøen. Innbyggertallet er på ca. 5,5 millioner, og hovedstaden er København.

Geografisk består Danmark av én stor halvøy, Jylland, og en rekke øyer, der Sjælland, Fyn, Lolland, Falster og Bornholm er de mest kjente. Kongeriket Danmark omfatter i tillegg til selve Danmark bilandene Grønland og Færøyene.

Danmark er en velferdsstat med blandingsøkonomi. Levestandarden i landet er høy, og samfunnet er preget av små økonomiske forskjeller. Danmark er et konstitusjonelt monarki med parlamentarisme. Landet deles inn i fem regioner og 98 kommuner. Danmark har vært medlem av FN og NATO siden opprettelsen og av EU siden 1973, men er ikke en del av eurosonen. Siden 2019 har Mette Frederiksen (Socialdemokratiet) vært Danmarks statsminister.

Nasjonalspråket dansk er i stor grad gjensidig forståelig med norsk og svensk, og har sterke historiske og kulturelle bånd til de andre nordiske språkene. Omtrent 82 % av befolkningen (og 90 % av de etniske danskene) er medlemmer av den lutherske Folkekirken. I 2009 hadde noe over en halv million dansker utenlandsk opprinnelse, hvorav omtrent halvparten fra andre europeiske land. Les mer…

arkiv  rediger Utvalgt artikkel
Frihetsstøtten i København. Grunnstenen lagt 1792 Foto: Hans Jørn Storgaard Andersen
Frihetsstøtten i København. Grunnstenen lagt 1792

Landboreformene er betegnelsen på lovendringene som ga danske festebønder bedre økonomiske og rettslige vilkår. Reformperioden varte i tidsrommet 17001850 og førte til omlegging av dansk jordbruk.

I begynnelsen av 1700-tallet og mange år fremover led bondestanden sterkt under umulige og elendige vilkår. Hoveri, jordfellesskap, stavnsbånd og tiendeytelser la store hindringer i veien for den ordinære bondestandens muligheter for et forbedret jordbruk og øket produksjon.

Det ble lagt et ytterligere press på bondestanden da befolkningstallet i denne perioden var stigende og etterspørselen fra utlandet var stor på grunn av alle krigene som foregikk. Man var nødt til å øke produksjonen i landbruket, da det var denne næringen som forsynte hele samfunnet med råvarer til manufaktur, håndverk og handel og samtidig skulle brødfø befolkningen.

Les mer

arkiv  rediger Utvalgt sted
Århus domkirke
Århus domkirke

Århus er en by i Århus kommune i Jylland i Danmark og er landets nest største med 239 865 innbyggere i selve byen (302 618 i kommunen) (2009). Det bor 800 000 innbyggere innenfor 30 minutters avstand fra sentrum. Byen har siden 1. januar 2007 ligget i den nydannede Region Midtjylland og er denne regionens økonomiske sentrum. Byens innbyggere kalles århusianere.

Før 1. januar 2007 var byen også administrasjonssenter for det nå oppløste Århus amt.

Les mer

arkiv  rediger Månedens bilde
Gammel dansk hønsehund er en stor og kraftig fuglehund med opprinnelse fra Danmark.
arkiv  rediger Utvalgt fra kulturkanonen og verdensarven

Rytterstatuen av Frederik VAmalienborg slottsplass er et verk av den franske billedhuggeren Jacques-François-Joseph Saly. Den ble avduket i 1771. Rytterstatuen regnes for J.F.J. Salys hovedverk og er en av de ypperste rytterstatuer i Europa. Statuen var et bestillingsverk og ble finansiert av Asiatisk Kompagni, hvor A.G. Moltke var president.

Saly startet arbeidet med rytterstatuen i 1752 og i desember 1754 foreviste han den første skissen til kongen, Frederik V.

Les mer

arkiv  rediger Visste du at…
  • ... Danmark har en kystlinje på 7 314 kilometer?
  • ... H.C. Andersen skrev over 200 eventyr, 1 000 dikt, 6 romaner og 50 skuespill?
rediger Kort om Danmark
arkiv  rediger Utvalgt biografi
Selvportrett, ca. 1850
Selvportrett, ca. 1850

Elisabeth Jerichau Baumann (født 27. november 1819, død 11. juli 1881 ) var en polsk-dansk maler. Hun var født i Zoliborz i Polen som datter av kartfabrikant Philip Adolph Baumann (1776–1863) og Johanne Frederikke Reyer (1790–1854).

I perioden 183845 var hun i Düsseldorf for å studere kunst. Düsseldorf var på dette tidspunkt et av de mest innflytelsesrike europeiske kunstsentre. Selv om kunstakademiet ikke tillot opptak av kvinner, fikk hun kontakt med andre malere i byen og fikk dermed opplæring av dem.

I 1844 offentliggjorde hun sitt første maleri, et bilde av en polsk familie på ruinene av et nedbrent hus, et motiv sprunget ut fra den sosialkritiske tradisjonen som var utbredt i Düsseldorf.

Året etter flyttet hun 25 år gammel alene til Roma. Her ble hun en del av den store tyske kunstnerkolonien hvor også den danske billedhuggeren Jens Adolf Jerichau var aktiv. De to ble forlovet andre juledag samme år og gift 19. februar året etter. Ved den anledning tilføyde hun mellomnavnet Jerichau til sitt eget navn.

Les mer


rediger Dagen i dag
søndag
2.
juni
rediger Kultur
rediger Lenker og kategorier

(en) Denmark – kategori av bilder, video eller lyd på Commons Underprosjekt: Danmark – arbeidsgruppe

Kategorier
rediger Nye artikler