Wikipedia:Dugnadskontor/Introduksjon/Introduksjon til illustrasjoner

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Wikipedias introduksjonskurs

1. Velkommen  2. Redigering  3. Formatering  4. Wikilenker  5. Kilder  6. Diskusjoner  7. Illustrasjoner  8. Grunnprinsipper  9. Innlogging

Fotografier og andre illustrasjoner kan heve artikler på Wikipedia mange hakk. Alle bilder lagres i bildearkivet Commons, som er et søsterprosjekt til Wikipedia. Å legge inn bilder fra Commons i en artikkel gjøres med en enkel wikikode. Du kan også laste opp nye bilder til Commons, men disse må være tydelig merket med en fri lisens.

Finne og sette inn bilder i en artikkel[rediger kilde]

Hovedside: Hjelp:Bilder

På Commons finnes det over 11 millioner filer. Klikk her for å gå til Commons og begynne å lete etter bilder. Bildene er sortert etter temaer og kategorier, men du kan også søke fritt. Hvis du skriver en artikkel om et emne som allerede er omtalt på Wikipedia på andre språk, kan det også være lurt å sjekke artikler på andre språk etter bilder. Ved å trykke på bildene der kommer du videre til Commons, og kan finne relevante kategorier. Wikipedia på engelsk har imidlertid en del bilder som ikke ligger på Commons. Dette er bilder som ikke er frie, men brukes etter såkalt fair use. Slike bilder kan ikke legges på Commons, og kan derfor ikke brukes på Wikipedia på norsk.

Norges flagg

Om du finner et bra bilde, for eksempel commons:File:Flag of Norway.svg, kopierer du eller skriver ned bildets filnavn (for eksempel «Flag of Norway.svg» og går så tilbake til artikkelen du vil sette inn bildet i. Wikikoden for å sette inn bildet ser slik ut:

[[Fil:bildenavn.filendelse]]

Dette setter imidlertid inn bildet i full størrelse. Det vanligste er å legge inn bildet som et såkalt «miniatyrbilde», slik:

[[Fil:bildenavn.filendelse|miniatyr]]

Flagget til høyre er for eksempel satt inn med denne koden:

[[Fil:Flag of Norway.svg|miniatyr|[[Norges flagg]]]]

Legg merke til at vi her også har lagt til en bildetekst under bildet, og at denne i dette tilfellet inneholder en wikilenke. Etterhvert vil du antakelig se at noen skriver «thumb» istedenfor «miniatyr». Vi anbefaler «miniatyr» siden dette er Wikipedia på norsk, men ellers gjør det ingen forskjell om en bruker «thumb» eller «miniatyr».

Laste opp bilder[rediger kilde]

Hovedside: Hjelp:Bildeopplasting

Hvis du ikke finner passende bilder på Commons, er du velkommen til å laste opp nye bilder. Det grunnleggende kravet er at bildene må være frie, akkurat som teksten på Wikipedia. Frie bilder kan for eksempel være bilder du har tatt selv, eller gamle bilder der fotografen har vært død i over 70 år. Klikk her for å lese mer.

Hvis du logger inn på Wikipedia, blir du forresten også automatisk logget inn på Commons, så du trenger ikke registrere deg på nytt.

Videre lesning[rediger kilde]

Wikipedias introduksjonskurs

1. Velkommen  2. Redigering  3. Formatering  4. Wikilenker  5. Kilder  6. Diskusjoner  7. Illustrasjoner  8. Grunnprinsipper  9. Innlogging