Teleskopisk sluttstykke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
To maskinpistoler. En Uzi (øverst, med teleskopisk sluttstykke) og en MP40 (uten).
Skisse av innvendige mekanismer på våpnene ovenfor: Blå pipe, grønt sluttstykke.

Et teleskopisk sluttstykke er et sluttstykke som går fremfor og delvis omslutter kammeret. Mange typer våpenmekanismer (f.eks. masseretardert sluttstykke) krever en viss masse på sluttstykket for å fungere pålitelig, og et teleskopisk sluttstykke gir mulighet for en kortere lengde fra kammeret til bakenden av sluttstykket samtidig som man opprettholder en viss masse.

Historie[rediger | rediger kilde]

Teleskopisk sluttstykke dukket først opp på halvautomatiske pistoler hvor glidestykket fungerer som sluttstykke. Et eksempel er M1911-pistolen som ble utviklet for den amerikanske hæren tidlig på 1900-tallet.

I 1948 kom den tsjekkoslovakiske CZ Modell 23 (også kjent som Sa.23 og vz.48b) som den første maskinpistolen med teleskopisk sluttstykke. Disse modellene bruker et sylindrisk teleskopisk sluttstykke med pipen i senter.[1] Teleskopiske sluttstykker har siden blitt brukt i mange ulike maskinpistoler.[bør utdypes]

I 1948 startet utviklingen av den israelske Uzi-maskinpistolen designet av Uziel Gal etter inspirasjon av CZ 23-serien. Uzi ble offisielt approbert i 1951, og gikk inn i tjeneste i 1954. Uzi har i tillegg et rektangulært sluttstykke hvor pipen er forskjøvet mot bunnen som skal gi lavere rekylakse og mindre følt rekyl.

Eksempler på våpen med teleskopisk sluttstykke[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Back to the Roots Arkivert 28. november 2006 hos Wayback Machine. Arkivert 2006-11-28 hos Wayback Machine, Monty Mendenhall, at, accessed Jan 10, 2007