Hopp til innhold

Olaf Karling

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Olaf Karling
Født26. mars 1907Rediger på Wikidata
Død9. mai 2000Rediger på Wikidata (93 år)
NasjonalitetNorge

Olaf Karling (født 26. mars 1907 i Skärmnäs i Värmland, Sverige, død 9. mai 2000) var norsk fagforeningsmann og leder for Norsk Sjømannsforbund 19661972. Karling var også medlem av eksekutivkomiteen i Den Internasjonale Transportarbeiderføderasjonen.

Olaf Karling ble som 17-åring i 1925 medlem i det daværende Norsk Sjørestaurasjonsforbund, som kort tid etter ble hetende Norsk Stuert- og Kokkforbund. Der ble han bare 21 år gammel forbundsstyremedlem. Da Stuert- og Kokkforbundet i 1933 gikk inn i Norsk Matros og Fyrbøter Union skiftet forbundet navn til sitt nåværende, Norsk Sjømannsforbund.

Til sjøs fulgte Olaf Karling den tradisjonelle karrierestigen i byssa, messegutt, byssegutt, andrekokk, førstekokk og stuert, før han i 1937 gikk i land for å tiltrå som såkalt fastlønnet tillitsmann ved Norsk Sjømannsforbunds avdeling i Antwerpen. Under Andre verdenskrig var Karling tilbake i Norge hvor han deltok i det illegale forbundsstyret hjemme. Forbundets ledelse var eneste norske fagforbundsledelse som klarte å rømme landet i forbindelse med okkupasjonen, og satt i London og delvis i New York, og hadde sitt eget forbundsstyre ute.

Karling ble en kort periode værende ved forbundets avdeling i Oslo før han dro tilbake til Antwerpen. I 1950 ble Karling hentet til forbundets hovedkontor og ansatt som organisasjonssekretær, en posisjon der han ble sentral både i forbundets tariffarbeid og organisasjonsarbeid. Han ble valgt til forbundsleder ved forbundets landsmøte i 1966 og tok gjenvalg i 1970, men varslet allerede da at han ville gå av med pensjon i 1972, midt i valgperioden sin.

Forgjenger:
 Gunvald Hauge 
Forbundsleder for Norsk Sjømannsforbund
(1966–1972)
Etterfølger:
 Henrik Aasarød 
Autoritetsdata