Kistere

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kistere
ქისტები
Antall
cirka 12 000 ()
Område
Provinsene Tusheti og Kakheti i Georgia
Språk
Tsjetsjensk
Religion
Sunni-islam
Relaterte etniske grupper
Tsjetsjenere, ingusjere og batsere

Kistere (georgisk: ქისტები – kistegi, russisk: Кистинцы – kistintsy) er et tsjetsjensk-talende folkeslag i den østlige delen av Georgia. De bor for det meste i Pankisidalen i provinsen Kakheti, og i 2002 omfattet de en befolkning på 7 110 personer. Kisterne er hovedsakelig sunni-muslimer.

Historie[rediger | rediger kilde]

Kisterne har sitt opphav fra tsjetsjenske og ingusjiske stammer som fra 1830 til rundt 1870 innvandret til den da ubebodde Pankisidalen samt enkelte andre nærliggende områder i provinsene Kakheti og Tusheti. Bosetterne fra nord kom delvis som følge av økonomisk nød, delvis for å unnslippe blodhevn og delvis som religionsflyktninger fra en bølge av islamisering som skylte fra Dagestan mot Tsjetsjenia. Den første kistiske bosetningen var landsbyen Khorbalo. I 1873 var det 865 kistere i Pankisidalen, i 1901 var det 1 352, og i 1979 rundt 6 000.

Språk og kultur[rediger | rediger kilde]

Kisterne snakker fremdeles en tsjetsjensk dialekt, som også er utbredt i Tsjetsjenia, men språket brukes bare i tale, ettersom det ikke gis undervisning i tsjetsjensk på de lokale skolene.

Innvandrerne fikk navnet «kistere» på georgisk, og selv om de fremdeles er nært beslektet både kulturelt, språklig og etnisk til de andre nakh-talende folkeslagene som ingusjere og tsjetsjenere, så har deres skikker og tradisjoner også mange likhetstrekk med andre øst-georgiske fjellfolk.

Omtrent det samme området i Georgia er også hjemsted for batsere, et beslektet, men separat nakhisktalende folkeslag av nord-kaukasisk opprinnelse.

Religion[rediger | rediger kilde]

Da kisterne begynte sin innvandring til Georgia ble overgang til kristendommen satt som en betingelse for tillatelse til å bosette seg i området. Først i andre halvdel av det 20. århundre skiftet flertallet av kisterne over til islam igjen. Majoriteten av kistere er i dag sunni-muslimer, men det finnes fremdeles mindre områder med kristne kistere i Pankisi, Tusheti og Kakheti.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]