INCI

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

INCI (International Nomenclature of Cosmetic Ingredients) er et navnesystem for voks, oljer, pigmenter, kjemikalier og andre ingredienser i såper, kosmetikk og liknende produkter. Systemet ble etablert i 1973. Innen EU og EØS-området har bruk av INCI vært obligatoriske siden 1998. Systemet er basert på vitenskapelige navn. INCI-betegnelsene avviker ofte fra såvel kjemisk nomenklatur som vanlig brukte plantenavn. Ekstrakter fra planter får normalt INCI-betegnelser basert på latinske navn. Kjemiske substanser har betegnelse som i stor grad er basert på engelske navn. Fargestoffer har et eget kodesystem bestående av bokstavene CI (Colour Index) og et femsifret nummer.

Systemet brukes i dag (2012) i USA, Europa, Japan og prøves ut i Canada. På disse markedene skal alle kosmetikkprodukter ha en INCI-deklarasjon hvor alle substansene som inngår i et produkt er deklarert i fallende rekkefølge.

I Norge er kosmetikkområdet administrativt underlagt Mattilsynet.

De enhetlige betegnelsene anses som en fordel for konsumentene, ettersom en rekke av disse substansene gir risiko for allergiske reaksjoner og også andre bivirkninger.

Autoritetsdata