Hopp til innhold

General von Kroghs batteri

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
General von Kroghs batteri lå her langs Sandgata.

General von Kroghs batteri er et tidligere forsvarsanlegg ved Sanden vest for Midtbyen i Trondheim. Forsvarsanlegget ble anlagt som kanonbatteri under Napoleonskrigene i 1807 etter at det ble vedtatt å forsterke Trondheims befestninger som følge av britenes angrep på København i 1801.

Batteriet ble anlagt bak Skansevollene og i Sanden ut mot Trondheimsfjorden av general Georg Frederik von Krogh d.y. i frykt for at byen skulle bli angrepet av en engelsk flåtestyrke på lik linje med København.[1] Batteriet bestod av 12 kanoner og et krutthus som lå i avstand fra kanonene.

General von Kroghs batteri stod i fare for å bli nedlagt allerede i 1816 som følge av at Trondheims befestninger ble vedtatt avviklet, men batteriet ble i likhet med batteriet i Wenzels have, Prins Carl av Hessens batteri og Munkholmen likevel beholdt og vedlikeholdt som havneforsvar. General von Kroghs batteri ble endelig nedlagt i 1872.[2] Det eneste gjenværende spor etter dette batteriet er ved dagens Sandgata 55, hvor rester av krutthuset er bevart som en del av kjelleren til dette huset.[3] Også de to gateløpene Batteriveita og Batterigata mellom Sandgata og Hospitalsløkkan er oppkalt etter General von Kroghs batteri.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Wilhelm K. Støren. Sted og navn i Trondheim. «General von Kroghs batteri» s. 103
  2. ^ Forsvarsbygg.no – Kristianstens festning. Historikk, Union med Sverige: festningen nedlagt (Besøkt 28. mai 2022)
  3. ^ Terje Bratberg, Trondheim byleksikon 2008. «General von Kroghs batteri» s. 201.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Bratberg, Terje T. V. (2008). Trondheim byleksikon. Oslo: Kunnskapsforlaget. s. 201. ISBN 978-82-573-1762-1. 
  • Støren, Wilhelm K. (1983). Sted og navn i Trondheim. Trondheim: Brun Bokhandels forlag. s. 103. ISBN 82-7028-471-8. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]