Hopp til innhold

Finn Thrana

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Finn Thrana
Født8. mars 1915Rediger på Wikidata
Søndre Land
Død21. jan. 2006Rediger på Wikidata (90 år)
Hole
BeskjeftigelseJurist og politiker
Utdannet vedUniversitetet i Oslo
PartiNasjonal Samling (–1945*)
NasjonalitetNorge

Finn Thrana (født 8. mars 1915 i Søndre Land, død 21. januar 2006 i Hole) var jurist og NS-politiker. Han vokste opp på gården Nerlaus.

Thrana meldte seg inn i NS etter kommunevalget i 1934 og ble i 1937 leder for partiets studentgruppe ved Universitetet i Oslo. Som jurist arbeidet han særlig med landbruksrelaterte spørsmål, både under og etter andre verdenskrig. Han deltok i etableringen av den NS-kontrollerte bondeorganisasjonen Bondesambandet og var sentral i Quisling-regjeringens lovarbeid. Han var sjef for statsrådsekretariatet i Quislings regjering, senere som regjeringssekretær.[1]

Etter krigen ble han dømt til 15 års fengsel, men ble benådet i 1951. Deretter fikk han hjelp av Martin Smeby og Olav Meisdalshagen til nytt arbeid i Riksskattestyret, før han virket som selvstendig advokat helt frem til fylte 80 år. Han engasjerte seg deretter for å formidle et positivt syn på Nasjonal Samlings aktiviteter i okkupasjonstiden, og lot seg intervjue av både historikere og massemedia ved en rekke anledninger.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Statsrådssekretariatet». Riksarkivet. Arkivert fra originalen 19. august 2017. Besøkt 19. august 2017. 

Kilder[rediger | rediger kilde]