Diskusjon:Sør-Afrika/Arkiv1

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

«Høyest utviklede»??[rediger kilde]

jeg er litt ubekvem med formuleringen i ingressen her, uten at jeg kommer på noe annet og bedre i farten.

«Mest industrialiserte» er ikke noe mer sakssvarende, men jeg skulle gjerne sett en formulering som ikke gir så tydelige assosiasjoner til at sørafrikanere er «bedre enn andre afrikanere». Morten Haugen 10. aug 2005 kl.09:27 (UTC)


På norsk RIKSMÅL er det ingen tvil: Det landet i Afrika som ligger lengst syd, dvs. lenger syd enn Syden, der hvor sydlendingene bor, heter Syd-Afrika. Det er jo også det afrikanske landet som ligger nærmest Sydpolen. Det er på norsk en betydningsforskjell på "sydlandsk" og "sørlandsk" og tilsvarende "sydlending" og "sørlending". Som en konsekvens av det bruker riksmål "sør" i hjemlig sammenheng, som "Sør-Trøndelag", "Sørlandet","Sør-Varanger", og "syd" ellers. Derfor heter det selvsagt "Syd-Korea", "Syd-Frankrike", "Syd-Amerika","Syd-Tyskland" m.v. på riksmål. På de mer eller mindre nynorsk-påvirkede varianter av norsk er det andre, og mer språkpolitiske regler som gjelder. Svein, Boks74, 2717

Syd-/Sør-Afrika[rediger kilde]

Heter det ikke Sør-Afrika på norsk? --Duffman 25. okt 2004 kl.19:23 (UTC)

Syd og sør er siden 1981 likestilte former på norsk bokmål. Om man kaller det Syd- eller Sør-Afrika blir en smakssak. Wolfram 25. okt 2004 kl.20:03 (UTC)

denne siden til Norsk Språkrad står det klart og tydelig at det korrekte navnet på landet er Sør-Afrika... Stianbh 21. mar 2005 kl.17:37 (UTC)

Vil bare tilføye at jeg også stiller meg bak Sør-Afrika, det er normalt i moderat bokmål. Profoss 21. mar 2005 kl.18:01 (UTC)
På lenken til Odin.no siden (departemangenes webside) som er å finne på NAVNEKONVENSJONER siden her (se hjelp på vesntrsiden) står det også Sør-Afrika. Det burde hete Sør-Afrika. Pyramide 21. mar 2005 kl.18:17 (UTC)
Jeg har heller aldri hørt annet navn enn Sør-Afrika. Syd-Afrika høres feil ut, på samme måte som Sørpolen høres feil ut. Jon Harald Søby (diskusjon, bidrag) 22. mar 2005 kl.13:31 (UTC)

En ting jeg nettopp oppdaget: hvorfor heter ikke Sør-Korea Syd-Korea, mens Sør-Afrika heter Syd-Afrika? Stianbh 24. mar 2005 kl.11:30 (UTC)

Som jeg forklarte her er det opp til artikkelforfatteren å velge målform. --–Duffman 24. mar 2005 kl.11:35 (UTC)
Beklager, det glemte jeg... Jeg gir meg med hele denne saken. Stianbh 24. mar 2005 kl.11:59 (UTC)

Det er helt urimelig at det skal stå Syd-Afrika av mange årsaker tidligere nevnt. Artikkelen er oversatt ganske direkte fra svensk, og bærer preg av det. Opprinnelig artikkelforfatter skriver heller ikke riksmål, slik jeg forstår det. Jeg foreslår at vi retter til Sør-Afrika straks, som er den desidert mest brukte målformen. I tillegg er redirect fra Sydafrika også helt feil - «Sydafrika» er feil på samtlige målformer i Norge. Enig? Lenken til Mosambik må også endres (som dessuten er godkjent riksmålsform også). Retroper 15. jun 2005 kl.13:43 (UTC)

Nei, uenig. Det virker dessuten som du har misforstått litt. 193.212.51.164 15. jun 2005 kl.12:53 (UTC)

De fleste her virker å være enig om at artikkelen bør hete «Sør-Afrika», og det samme er jeg. – Pladask 15. jun 2005 kl.12:55 (UTC)

Det står på hovedsiden at dette er wikipedia for både riksmål og bokmål, så da må dette tas opp til debatt før man endrer språkpolitikk underhånden. 193.212.51.164 15. jun 2005 kl.12:58 (UTC)
Kan så være. Men dette er snakk om å endre skrivefeil, fordi artikkelforfatteren skriver jo resten på bokmål. Skrivefeilene skyldes oversettelse fra svensk. Dette handler ikke om språkdebatt, det handler om korrektur. Retroper 15. jun 2005 kl.13:03 (UTC)
Okay, mulig dette er et unntak. Jeg finner det imidlertid svært fascinerende at nordmenn er så utrolig kritiske til enhver skrivemåte de ikke selv bruker. På engelsk wikipedia, som er godt over 100 ganger større enn norsk wikipedia, lever de i beste harmoni med britisk engelsk, amerikansk engelsk, australsk engelsk og canadisk engelsk om hverandre. 193.212.51.164 15. jun 2005 kl.13:07 (UTC)
* litt over 20 ganger større.
Jeg synes, som sagt, også at Sør-Afrika burde være tittelen her. Jon Harald Søby 15. jun 2005 kl.13:17 (UTC)

Mindre rettelser[rediger kilde]

Jeg har rettet opp en rekke skrivefeil og noe inkonsekvent språkbruk og tegnsetting i artikkelen. Kan hende jeg har oversett noe, men det verste skal nå være luket ut. Endret en forekomst av "syd" til "sør" da sør ble brukt i resten av artikkelen, og det er viktig å være konsekvent.--Kjetil Svenheim 8. jun 2006 kl.22:54 (UTC)

Nasjonaldag[rediger kilde]

Jeg tilbakestilte en endring utført av en IP-adresse, da jeg ikke fant belegg noe sted for at nasjonaldagen var 31. desember og ikke 31. mai slik det stod fra før. Er det noen som vet noe sikkert? Arne81 23. apr 2007 kl. 13:43 (CEST)

Angående nasjonaldagen så er 27. April rett dato og blir feiret både 27. og 28. April (Freedom Day og Freedom Day observed)http://www.timeanddate.com/calendar/?year=2014&country=62 Dette usignerte innlegget ble skrevet av Moder Nilsen (diskusjon · bidrag) (Husk å signere dine innlegg!)

Nasjonalvåpen[rediger kilde]

Sør-Afrika har nasjonalvåpen; det er tilgjengelig på en:South Africa, men jeg vet ikke hvordan man importerer et bilde fra en språkversjon av wiki til en annen. Jeg prøvde før, men det feilet. V85 6. jul 2008 kl. 17:22 (CEST)

Ettersom det ikke er til fritt bruk, kan vi ikke flytte det til commons, hvor vi henter våre bilder fra. Engelsk wikipedia har noe som heter fair use og kan bruke bilder som ikke er frie. Av den grunn bruker de covere fra plater og bilder fra film. Vi må stå over. Harald Haugland 6. jul 2008 kl. 17:39 (CEST)
Jeg må si at åndsverklover ikke er helt min sterke side, men jeg kjenner jo til fair use konseptet, som tillater at man kan bruke ting som er beskyttet, dersom det er for kommentarer m.v. Det gjøres selv på norsk wikipedia, gjennom «sitat» funksjonen (et sitat er beskyttet med opphavsrett, men siden man bruker det som bevis for éns eget argument, eller for å motbevise sitatets argument, er det tillat å bruke det, selv uten tillatelse fra eieren). På engelsk Wikipedia står det òg at ting som nasjonale flagg og nasjonalvåpen ikke er beskyttet under opphavsrett, men tilhører «the public domain», og følgelig kan brukes fritt av alle.
Til slutt, selv om vi ikke har lov til å benytte oss av nasjonalvåpenbildet, enda det finnes, så er det vel misledende å skrive at Sør-Afrika «ikke har nasjonalvåpen», da de faktisk har det, men vi kan ikke avbilde det på grunn av manglende tillatelse. V85 8. jul 2008 kl. 23:14 (CEST)
Jeg vet ikke så mye om disse rettighetsgreiene heller, men da sør afrika har et våpenskjold ser kanskje dette litt bedre ut.så får vi håpe at noen som vet om slike ting, kan finne en måte vi kan publisere det på. vi har jo flagget.. arne 9. jul 2008 kl. 14:10 (CEST)
Ta-da! Det lå jo et bilde på Commons (en.Wikipedia bruker et annet). Hurra! V85 9. jul 2008 kl. 18:11 (CEST)

Det må være et felles mål at man forholder seg til fakter[rediger kilde]

Som en person som har jobbet med menneskerett i over 20 år blir jeg ganske oppgitt når jeg ser at historie blir forsøkt forandret ved at ting forties. Sør-Afrika har en lang historie som bør ikke gå i glemmeboka. Skal historien til dette landet bli husket er det en forpliktelse å huske hele historien for å unngå propaganda, og det er det mye av i denne saken. Man kan mene mye om mangt og mange, men å fortie at ANC ledet av Nelson Mandela faktisk drev bombeanslag mot kirker, skoler og kjøpssentre er ikke jevnbyrdig med fredelig og modig. For å være ærlig om mann, organisasjon og nasjonen må disse ting tas med i noe som skal tjenestegjøre som et upartisk oppslagsverk.

Angående Sør-Afrika som utvikling, teknologi og økonomi så har Sør-Afrika faktisk vært et metropol. Sør-Afrika utviklet egen våpenteknologi Rooivalk er et eksempel. G6 Howitzer er et annet eksempel. Forresten var Sør Afrika en atomnasjon som faktisk hadde atombomber (http://www.foreignaffairs.com/articles/49411/j-w-de-villiers-roger-jardine-mitchell-reiss/why-south-africa-gave-up-the-bomb) Sør Afrika var også hovedleverandør av bilindustriens elektroniske komponenter for Mercedes, BMW, Nissan og produserte chips for medisinsk utstyr verden over.

Angående nasjonaldagen så er 27. April rett dato og blir feiret både 27. og 28. April (Freedom Day og Freedom Day observed) Dette usignerte innlegget ble skrevet av Moder Nilsen (diskusjon · bidrag) (Husk å signere dine innlegg!)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 2 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Sør-Afrika. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 7. jul. 2017 kl. 10:31 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 2 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Sør-Afrika. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 5. aug. 2017 kl. 05:10 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Sør-Afrika. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 6. sep. 2017 kl. 09:21 (CEST)[svar]