Hjemmefødsel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Hjemmefødsel vil si å føde hjemme. I industriland skjer de fleste fødsler på sykehus, mens det i utviklingsland fortsatt er vanlig med hjemmefødsler.

I Norge var det frem til andre verdenskrig fortsatt mer utbredt med hjemmefødsler enn sykehusfødsler.[1] I takt med utviklingen av fødselsmedisinen har det gradvis blitt færre og færre hjemmefødsler i Norge, og dette har hatt vært avgjørende for den kraftige reduksjonen i barseldød og spedbarnsdødelighet.[2] Etter tusenårsskiftet har trenden imidlertid snudd, og årlig rapporteres det om mellom 100 og 200 hjemmefødsler i Norge.[3] Fenomenet er kontroversielt ettersom det ved eventuelle komplikasjoner vil være vanskeligere å sette inn livreddende tiltak som for eksempel hastekeisersnitt.[4]

Ved planlagt hjemmefødsel er det den gravide selv som har inngått en avtale med en valgt jordmor som ved avtalt tidspunkt i fødselen bistår kvinnen (og eventuell partner) i hennes hjem.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «100 år med redusert spedbarnsdødelighet». Statisk sentralbyrå. 20. juni 2003. 
  2. ^ «Et tidsskille i norsk fødselshjelp». Tidsskrift for Den norske legeforening. 18. desember 2003. 
  3. ^ «Jordmor slår alarm om fødselshjelper som mangler riktig kompetanse: - Skremmende». Tønsbergs Blad. 27. februar 2024. 
  4. ^ «Hjemmefødsler innebærer unødvendig risiko». Tidsskrift for Den norske legeforening. 19. august 2019.