Portal:Sverige

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
rediger Sverigeportalen

Kongeriket Sverige (svensk: Konungariket Sverige) er et nordisk land og ligger på den østlige delen av den skandinaviske halvøy. Det har landegrenser til Norge i vest og Finland i nordøst. Landet har forbindelse med Danmark i sydvest ved Øresundsforbindelsen. Med et areal på nesten 450 000 km² er Sverige det tredje største landet i EU, og i 2008 hadde det en befolkning på om lag 9,3 millioner mennesker. Landets hovedstad og største by er Stockholm, med om lag 800 000 innbyggere, deretter følger Göteborg og Malmö.

Den nordlige delen av landet er dekket av skog. Der utvinnes det jern, og av skogenes trær produseres papir. Den sentrale delen av landet har fruktbare jorder ut mot kysten og er landets industrielle sentrum – især metallurgisk industri. Den sørlige delen av landet er primært involvert i landbruksproduksjon: Hvete, potet, sukkerroer samt kvegproduksjon. Det er samtidig landets tettest befolkede del.

Sverige ble et selvstendig rike på 1500-tallet og landet kontrollerte under stormaktstiden på 1600-tallet det meste av kystlinjen i Østersjøen. Ved flere kriger med Russland mistet Sverige det som idag er de baltiske landene, og den østlige delen av riket kom under russisk styre etter Finskekrigen 1808-09. Sveriges siste krig var i 1814 hvor landet invaderte Norge for å tvinge landet inn i en personalunion.

Sverige er et konstitusjonelt monarki med et parlamentarisk styresett og en høyt utviklet økonomi. Sverige er formelt nøytralt, men ble medlem av EU i 1995. Les mer…

arkiv  rediger Utvalgt artikkel

Palmemordet skjedde fredag kveld den 28. februar 1986 klokken 23.21 da Sveriges statsminister Olof Palme ble skutt og drept i krysset SveavägenTunnelgatan midt i Stockholm sentrum.

To år etter hendelsen ble Christer Pettersson – en småkriminell alkoholisert narkoman arrestert, siktet og dømt for mordet på Palme av Stockholms tingsrätt. Etter at domfellelsen senere ble omgjort av Svea hovrätt ble det begjært gjenopptakelse av riksadvokaten, men dette ble avslått av Högsta domstolen den 28. mai 1998. Det har versert et stort antall teorier knyttet til hvem som utførte mordet.

Kriminaletterforskningen knyttet til Palmemordet er Sveriges største og dyreste noensinne, og pågår fortsatt. Ifølge professor Leif GW Persson er etterforskningen også den største i verden gjennom tidene. Saken er fortsatt formelt uoppklart, selv om det fremkom i 2007 at Pettersson, som døde i 2004, hadde innrømmet i noen brev til sin kjæreste i 1986 at han begikk mordet. Eksperter tviler likevel på at Petterssons 21 år gamle «tilståelse» vil føre til gjenåpning av rettssaken rundt Palmemordet.

Mordet på Olof Palme markerte på mange måter et tidsskille for Sverige, og det ble et nasjonalt traume, dels fordi landets statsminister ble myrdet og dels fordi mordet aldri ble oppklart. Den merkelige utviklingen, skandalene og de politimessige mangler på resultater som fulgte etter dette, har i lang tid satt sitt preg på samfunnsdebatten. For mange svensker har mordet på Palme samme sentrale posisjon som de tilsvarende spektakulære politiske mordene på den indiske frigjøringslederen Mahatma Gandhi og den amerikanske presidenten John F. Kennedy. Les mer

arkiv  rediger Utvalgt sted
Havnen i Strömstad
Havnen i Strömstad

Strömstad er en svensk by i Strömstad kommune i Sverige. Strömstad er administrasjonssenter for Strömstad kommune og i 2004 hadde byen 5 780 innbyggere. Strömstad fikk bystatus i 15. april 1676 av Karl XI. Strömstad ble opprettet fordi Bohuslän ble overført fra Danmark-Norge til Sverige i 1658, og da oppsto det behov for en by i den nordlige delen av Bohuslän. På den måten unngikk man at folk i de nordlige delene av Bohuslän dro til Halden for å handle. Les mer

arkiv  rediger Utvalgt bilde
Prins Carl Gustaf på Haga. Foto: Freddy Lindström, 1948
Prins Carl Gustaf på Haga. Foto: Freddy Lindström, 1948
Prins Carl Gustaf på Haga. Foto: Freddy Lindström, 1948
rediger Visste du at…
arkiv  rediger Utvalgt biografi
EBT_Almedalen_2018_(cropped).jpg
EBT_Almedalen_2018_(cropped).jpg

Ebba Busch Thor, egentlig Ebba-Elisabeth Busch, tidligere Busch-Christensen, (født 11. februar 1987 i Uppsala) er en svensk politiker som representerer Kristdemokraterna. Hun er siden 25. april 2015 partileder for Kristdemokraterna. Hun har tidligere vært kommunepolitiker i Uppsala kommune. Hun betrakter seg som både norsk og svensk, ettersom hennes far kommer fra Norge.

Ebba Busch giftet seg i 2013 med Niklas Thor, fotballspiller i Uppsalalaget IK Sirius FK, og ektefellene kalte seg etter giftemålet for Busch Thor, men dette er ikke ført i folkeregisteret.

Les mer

arkiv  rediger Utvalgt bygning
Drottningholm slott
Drottningholm slott

Drottningholm slott er et kongelig lystslott i DrottningholmLovön i Mälaren i Sverige. Det ble bygget på 1500-tallet, og har siden gitt husrom til en rekke av Sveriges konger og dronninger. Siden 1981 er Drottningholm kongefamiliens offisielle bosted. Familien holder til i slottets sørlige fløy. Deler av slottet er åpent for publikum, herunder teateret, parken og Kina slott.

Les mer

rediger Språket

Svensk er et østnordisk språk som snakkes først og fremst i Sverige, på Åland og i deler av Finland av rundt 9 000 000 mennesker. Det er i nær slekt med dansk og norsk, og brukere av de tre språkene har som regel små vanskeligheter med å forstå hverandre. Svensk skiller seg ut blant annet med sin prosodi, som kan variere markant mellom ulike dialektområder. I dette inngår både aspekter som trykk og i visse fall tone. Les mer…

rediger Kategorier og lenker