Portal:Færøyene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Utvalgt artikkel · Arkiv

Foto: British Maria Expedition, 1854

Færøysk hvalfangst, på færøysk kalt Grindadráp (IPA: [ˈgɹɪndaˌdrɔap]), omfatter oversaklig fangst av grindhval (Globicephala melaena) i de indre farvannene av Færøyene. Den har lange, historiske og matkulturelle tradisjoner, og kan dateres tilbake til 1584. Fangsten er strengt lovregulert, og overvåkes alltid av den lokale sysselmannen, tilsvarende en lensmann. Rundt 950 grindhvaler blir fanget årlig, hovedsakelig i sommermånedene. Fangsten er ikke-kommersiell og organisert av de enkelte bygdene. Alle kan delta, og hele fangsten blir fordelt likt mellom alle i bygdas manntall i etterkant. Fangstmennene omringer grindhvalene med en stor halvsirkel av båter, og driver så hvalene inn i en bukt eller en fjord. Når de kommer nært nok land, blir hvalene fanget og slaktet av fangstmenn på land.

Les mer…

Utvalgt færøying · Arkiv

Foto: Lars Christensen

Katrin Olsen (født 5. januar 1978 i Tórshavn) er en færøysk roer som internasjonalt representerer Danmark. Hun deltar i lettvektsklassen. Hun driver også på med turn. Hun har tidligere rodd sammen med Katrin Rubek Nielsen. Olsen er utdannet cand.med., og bor i Lyngby utenfor København.

Olsen kom på andreplass i verdenscupen i roing 2006 i Poznań, Polen.

I kvalifikasjonen for roing under sommer-OL 2008 (lettvekt, dobbeltsculler) i Beijing, lå Olsen og Juliane Rasmussen lenge ut til å komme på en tredjeplass etter Japan, men endte på en andreplass, og var dermed klar for semifinalen. De gikk imidlertid ikke videre fra semifinalen, hvor de kom på en fjerdeplass, da man må være blant de tre beste for å gå til finalen.


Les mer…

Utvalgt sted · Arkiv

Ruiner av en bygning i Skarð. Foto: Tofts
Ruiner av en bygning i Skarð.

Skarð (IPA: [ˈskɛaɹ], Skår) er en fraflyttet bygd øst på Kunoy, en av Færøyene. Bygda er omgitt av steile klipper, og har sannsynligvis fått sitt navn etter et innhugg (skår) i et av de omkransende klippene, Skarðsgjógv (Skårsjuvet). Skarð ble rammet av en fiskeulykke (som følge av en overraskende snøstorm) den 23. desember 1913, da alle syv arbeidsføre menn i bygda druknet. De gjenlevende mennene var en liten gutt og en eldre mann, og innen 1919 hadde samtlige beboere i Skarð flyttet til Haraldssund, ca. 7 kilometer lengre sør på øya.

Les mer…

Utvalgt bilde · Arkiv

Tradisjonell færøysk hvalfangst kalt Grindadráp. Her Kvitskjeving tatt til land i HvalbaFærøyene.

Det finnes 1 368 artikler relatert til Færøyene

Portal for Færøyene

Færøyenes riksvåpen
Færøyenes riksvåpen

Færøyene (Føroyar) er en øygruppe midtveis mellom Norge og Island, nord for Skottland. Øyene var tidligere en del av Norgesveldet, men har siden 1814 vært en del av Kongeriket Danmark. Siden 1948 har øyene hatt indre selvstendighet. Det bor i underkant av 50 000 mennesker på øygruppen.


Tórshavn (IPA: [ˈtʰɔuʂhaun], dansk: Thorshavn) med litt over 12 000 innbyggere er Færøyenes hovedstad.

Språket

Færøysk (føroyskt, uttales [ˈføːɹɪst] eller [ˈføːɹɪʂt]) er språket på Færøyene. Det er en del av den vestnordiske språkfamilien, som omfatter islandsk, færøysk, det utdødde språket norn og til dels norsk (da mer enkelte norske dialekter og nynorsk enn bokmål). Den norrøne språkfamilien tilhører den germanske gruppa av de indoeuropeiske språkene.


Flagget

Færøyenes flagg, gjerne kalt Merkið, er et nordisk korsflagg i hvitt, blått og rødt. Flagget ble først presentert 22. juni i 1919 og har vært i offisiell bruk siden 1940.



Eksterne lenker

(en) Føroyar – galleri av bilder, video eller lyd på Commons