Prolog stasjon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Prolog stasjon i Bardu

Prolog stasjon er en kunstinstallasjon av Ina Gravem Johansen og Dan Gschib. Kunstverket ble avduket 8. mai 2010 i Kirkeparken ved Bardu kirkeSetermoen, og presenterer seg som «Nord-Norgebanens første jernbanestasjon».[1][2]

Installasjonen består av to jernbaneskinner festet på seks tverrgående jernbanesviller som hviler på et avretningslag av pukk. Svillene er merket med tekst på norsk og engelsk:

«To billetter til dit hvor tiden ikke går
men kommer tilbake»
«til konduktøren med en gnist
av skinnegang»
«En plass er ledig
for den som finner veien»

På «stasjonen» er det også en klokke hvor viserne er festet i kjettinger som blafrer i vinden. En rutetabell viser ankomst og avgang for tog. Det er ikke angitt klokkeslett, men det står: «Rutetabellen forventes oppdatert snarest». På en benk kan passasjerer sitte og vente på toget som aldri kommer.

Prolog stasjon II[rediger | rediger kilde]

Prolog stasjon II på Olsborg

Prolog stasjon II, også kjent som Olsborg stasjon, er kopi som er satt opp ved Høgtun videregående skoleOlsborg i Målselv kommune (69°08′47″N 18°36′39″Ø). Verket fremstår som «den andre jernbanestasjonen på den foreløpig ikke utbygde Nord-Norgebanen». Kopien ble åpnet søndag 2. oktober 2011, og er laget av «stasjonsmester» Hilde Sagland med hjelp av kunsteren Dan Gschib.[3][4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Bengt Eggen (29. april 2010). «Åpning av ”Prolog stasjon” - Nordnorgesbanens første stasjon» (norsk). Bardu kommune. Besøkt 20. august 2011. 
  2. ^ Door Karin (2010). «De Proloog is geopend» (nederlandsk). Besøkt 20. august 2011. 
  3. ^ Birger Caspersen (3. oktober 2011). «Tøffere enn toget. Prolog stasjon II på Tromsbanen er åpna på Olsborg». Troms folkeblad (norsk): 11. 
  4. ^ Troms folkeblad. «Jernbanestasjonen Prolog II på Olsborg er åpnet». Arkivert fra originalen 16. november 2011. Besøkt 3. oktober 2011.