Stockholms läns våpen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Stockholms läns nåværende länsvapen.
Stockholms läns nåværende länsvapen.

Stockholms läns våpen er oppdelt i tre deler. I det venstre feltet har man Erik den helliges kronede hode, som er Stockholms byvåpen. I det midterste feltet er det et griffhode, som er en forkortet versjon av Södermanlands landskapsvåpen. I feltet til høyre har man rikseplet fra Upplands landskapsvåpen.

Det nåværende våpenet for Stockholms län ble komponert i 1968, da den største delen av området som til da tilsvarte Stockholms län, ble slått sammen med Stockholm by, som til da hadde stått utenfor länsinndelingen, og som hørte til under Överståthållarämbetet. Deler av det gamle Stockholm län ble samtidig overført til avgrensende län. Det erstattet da to våpen, et eldre våpen for länet (se under), og Överståthållarämbetets våpen.

Blasonering[rediger | rediger kilde]

Sköld, genom en uppåtriktad kil av guld, vari ett avslitet svart griphuvud med näbb och tunga röda, kluven i blått, vari ett krönt S:t Erikshuvud av guld, och i rött, vari ett riksäpple av guld.

Tidligere våpen[rediger | rediger kilde]

Det länsvåpen som var i bruk fram til 1968.

Det eldre våpenet ble satt av den svenske regjeringen i 1941, og blasoneringen for våpenet lød: «I av guld och rött styckat fält en upprest, svart grip med blå beväring, därest dylik skall komma till användning, och med båda framklorna bärande ett riksäpple av guld.» Våpenet i seg selv hadde vært brukt tidligere.

Kilder[rediger | rediger kilde]