CatoSenteret

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
CatoSenteret
Offisielt navnStiftelsen CatoSenteret
TypeStiftelse
Org.nummer979 757 751
Stiftet31. desember 1997[1]
LandNorge
HovedkontorSon
Nettstedhttp://www.catosenteret.no

CatoSenteret er et rehabilitetsenter som ligger i Son, 50 km sør for Oslo.

CatoSenteret har siden 1998 gitt tilbud innen kompleks rehabilitering som en del av spesialisthelsetjenesten. Siden 2003 har Catosenteret også gitt tilbud innen arbeidsrettet rehabilitering (ARR). Senteret tar imot pasienter direkte fra sykehus, ved søknad fra primærleger via Regional koordinerende enhet (RKE) i Helse Sør-Øst eller gjennom avtaler med NAV. Et rehabiliteringstilbud kan også omfatte tilbud til pårørende. Senteret tar i mot barn, ungdom, voksne og familier.

CatoSenteret har fagpersonell bestående av sosionom, ergoterapeut, sykepleier, helsefagarbeider, lege, sykepleier, idrettspedagog, psykiatrisk sykepleier, fysioterapeut, klinisk ernæringsfysiolog og fritidsleder. Logoped og pedagog/lærer er også en del av de tverrfaglige teamene.

Historie[rediger | rediger kilde]

Idéen om å bygge rehabiliteringssenteret startet allerede i 1987. Thor Bjørn Lie var initiativtaker. Eiendommen Sofienlund sør for Sunnaas sykehus ble kjøpt til formålet og Stiftelsen Sofienlund etablert. Stiftelsen er en ideell organisasjon med formål å bedre rehabiliteringstilbudet for ulykkesskadde og kronisk syke i Norge. Imidlertid lot planene seg ikke realisere på Nesodden, og senteret ble bygget i Son i samarbeid med Vestby kommune. Etableringen ble finansiert gjennom loddsalg arrangert av Stiftelsen Sofienlund og BilPluss Lotteriet. Både egenkapital og store deler av driftskapitalen er skaffet til veie gjennom loddsalg og bidrag fra privatpersoner og kommuner.

Den 6. oktober 1996 startet byggeprosjektet, og den 7. februar 1997 ble en modell av senteret døpt på utstillingen «Helse for Alle». Cato Zahl Pedersen ga senteret sitt navn, og den 4. juni 1998 ble senteret offisielt åpnet av Akershus fylkes varaordfører, Hildur Horn Øyen. Fra 2004 er navnet på senteret endret til Stiftelsen CatoSenteret.

Organisasjonsform[rediger | rediger kilde]

Senteret er organisert som en stiftelse, en «non-profit»-organisasjon. Eventuelle overskudd brukes til å bedre tilbudet for brukere og ansatte. Stiftelsen eier både bygningsmassen og tomten på 29,5 mål. Styret i stiftelsen ledes av styreleder Bjørn Nordby, består av 5 styremedlemmer, inkludert 2 ansattrepresentanter.

Samarbeidspartnere[rediger | rediger kilde]

Fra starten
Nåværende

CatoSenterets Venner[rediger | rediger kilde]

CatoSenterets Venner er et eget foretak som ble stiftet i 2001. Finansieringen av senteret var ikke på plass og det ble nødvendig å starte en redningsaksjon. Erik Dahl som hadde en sterkt trafikkskadet sønn og de to sonspolitikerne Ragnhild Bogstrand og Bente Bakke fikk et møte med daværende helseminister Tore Tønne og sikret dermed Statens medvirkning med 3 millioner. Venneforeningen ble stiftet for å sikre midler til driften av senteret og har siden 2001 gitt en rekke gaver til forskjellige formål til glede for brukerne. Dette er midler som ligger utenfor de offentlige midlene senteret får over offentlige budsjetter. Venneforeningen har vært med på å finansiere buss og båt, sikkerhetsutstyr til sjølivsaktiviteter, utstyr til hobby- og aktivitetsrom, klatreutstyr, terrassemøbler osv., totalt gaver i størrelsesorden kr 500 000 som bedrer leke- og aktivitetstilbudet for brukerne, både i fritiden og som et ledd i rehabiliteringen. CatoSenterets Venner har eget styre.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Enhetsregisteret[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]