Andøya (Kristiansand)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Andøya gård på Andøya

Andøya er ei bebodd øy i indre skjærgård og ligger i bydelen Vågsbygd i Kristiansand kommune. Øya er landfast med bro, som går over en bare 2-3 meter bred kanal. Ellers er Andøya forbundet med ei øy like utenfor i sørøst – Bredalsholmen. Området har drøye 1 000 innbyggere, og er et svært gammelt verfts- og industristed. Andøya gård (Andøen gård) var en staselig lystgård, og har vært eid bl.a. av komponisten Ole Bull fra 1848 til 1855[1].

På Andøya ligger Norsk fartøyvernsenter på området til nedlagte Bredalsholmen verft. Fartøyvernsenteret er et nasjonalt knutepunkt for vedlikehold av museumsskip og verneverdig kystkultur, og har komplett tørrdokk med betydelig kapasitet.

På Andøya er det etablert en betydelig og avansert mekanisk industri som produserer offshore- og skipskraner og annet skipsutstyr. Blant maritime virksomheter i Andøya Industripark er blant annet selskapene TTS Sense, Norsk Metallretur, Hydramarine (MacGregor), Voca, Origo Engineering og AEG. Et eget maritimt klyngesenter samme sted går under navnet Kristiansand teknologipark.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Bulls liv». 21.12.2009. Arkivert fra originalen 11. august 2016. Besøkt 15. januar 2017.