NTNU Dragvoll

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet
Motto"Kunnskap for en bedre verden"
Grunnlagt1996 (1910, 1760)
TypeOffentlig universitet
BeliggenhetTrondheim, Gjøvik og Ålesund
Studenterca. 39 000 (2007)
Ansatte6 700 (2007)
Kart
NTNU Dragvoll
63°24′29″N 10°28′11″Ø

Hovedinngangen på NTNU-Dragvoll
Idrettssenteret på Dragvoll (2015)
Stabel med bøker utenfor bokhandelen i forbindelse med ISFIT.

NTNU Dragvoll (tidligere kalt Universitetssenteret Dragvoll) er et campusområdeDragvoll i Trondheim som huser Det humanistiske fakultet (HF) og Fakultet for samfunnsvitenskap og teknologiledelse (SVT) ved NTNU. Før sammenslåingen til NTNU utgjorde Dragvoll en viktig del av AVH sammen med Rosenborg og Lade.

Bygningsmassen består i hovedsak av ett stort bygg som igjen består av flere mindre bygg med kvadratisk grunnflate som er bundet sammen av indre gater overbygd med glasstak. Bygget ble tegnet av den danske arkitekten Henning Larsen og hans medarbeidere, som i 1968 vant arkitektkonkurransen om bygget. Universitetssentret på Dragvoll ble åpnet i 1978[1].

Historikk[rediger | rediger kilde]

Bygningsmassen er blitt utvidet en rekke ganger. Byggingen av bygg 12 ble påbegynt våren/sommeren 2002 og åpnet høsten 2003 da psykologisk institutt flyttet fra Lade. Det nyeste tilbygget, bygg 6B, åpnet i januar 2007 og er på 4500 kvadratmeter.[2] Det nye bygget inneholder undervisningsrom, lesesaler og utvidede lokaler for universitetsbiblioteket i den øverste etasjen.

Dragvoll var i lengre tid plaget med soppskader. I en SINTEF-rapport fra mai 2005 er mesteparten av bygget friskmeldt. For å fjerne uønsket fukttilgang ble mye av taktekkingen skiftet ut og porøst materiale fjernet.

Det har pågått en debatt om å flytte fakultetene på Dragvoll til Gløshaugenområdet for å samlokalisere NTNU. Styret for NTNU vedtok i mai 2006 at NTNU også i fremtiden skulle utvikles rundt to campuser.[3] Flertallet i styret hadde opprinnelig ønsket en samlokalisering, men fant at det var lite sannsynlig at staten ville bidra økonomisk. Denne saken ble imidlertid snudd på i senere år. Etter flere konsekvensutredninger som ønsket samling, vedtok Styret i 2014 at campus skulle samles mot sentrum. I 2015 uttalte Regjeringen at de støttet løsningen.

Fasiliteter[rediger | rediger kilde]

På Dragvoll finnes det også en idrettsbygning. Av fasiliteter inne på Dragvoll-området kan nevnes universitetsbibliotek, bokhandel, kiosk, kantine og kafé.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «NTNU – Store norske leksikon». Store norske leksikon. Besøkt 20. mai 2016. 
  2. ^ Universitetsavisa: Etterlengta opning på Dragvoll (16. januar 2007)
  3. ^ PRESSEMELDING: NTNU-styret vedtok tocampusmodell, Universitetsavisa: Spennende avstemming – endte med 9–2 i favør tocampus (10. mai 2006)

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Erling W. Wist, Per Knudsen, Bjørn Røe (1990): Universitetssenteret på Dragvoll: utviklingsmuligheter, illustrasjon av utbyggingsmodeller, forslag. Rapport utarbeidet for Statens bygge- og eiendomsdirektorat for drøfting av Dragvollområdets videre utvikling, innhold og fysiske form. Trondheim, Universitetet i Trondheim.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Om soppskader på Dragvoll: