Mavic

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Mavic
Org.formSociété par actions simplifiée
BransjeSykkel
Etablert1889
Eier(e)Amer Sports (–2019)[1]
Bourrelier Group (2020–)[2][3]
MorselskapAmer Sports
HovedkontorÉpagny-Metz-Tessy
LandFrankrike
Produkt(er)Sykkelkomponenter og relaterte produkter
Antall ansatte300
Omsetning€100 millioner
Nettstedwww.mavic.com

Mavic er en fransk produsent av sykkelkomponenter med hovedkontor i Annecy. Virksomheten var til 2019 et datterselskap av finske Amer Sports. Mavic er Europas største produsent av high-end-hjul for tråsykler.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Mavic ble etablert i 1889 av franskmennene Charles Idoux og Lucien Chanel. Navnet er et akronym for Manufacture d'Articles Vélocipédiques Idoux et Chanel. Selskapet har siden da vært en ledende innovator og produsent i sykkelbransjen.

På 1990-tallet ble Mavic kjøpt av skiprodusenten Salomon, som i 1997 ble kjøpt av Adidas, og i 2005 solgt til Amer Sports,[4] et konglomerat som også eier den østerrikske skiprodusenten Atomic og tennis racketprodusenten Wilson. I 2019 solgte Amer selskapet.[5]

Produkter[rediger | rediger kilde]

Mavic har gjennom historien produsert en rekke forskjellige komponenter for sykler: nav, felgbremser, skjermer, kranksett, krankdrev, styrelager, computere, kjeder, styrer, kranker, og kranklager. Selskapet har også produsert tråbiler for barn. I dag er det best kjent for sine aluminiumsfelger til sykler.

På 2000-tallet utvidet selskapet fra produksjon av løse felger til produksjon av komplette hjulsett. Med dette opplevde selskapet vekst. I 2011 leverer selskapet primært komplette hjulsett for landeveissykling og terrengsykling. Nylig utvidet selskapet satsingsområdet ved å gå inn i produksjon av sko og tøy for syklister.

[rediger | rediger kilde]

Mavic ble offisiell sponsor av Tour de France i 1972.[6] Siden da har selskapet kjørt egne følgebiler i etapperittet og levert hjul til ryttere med hjulproblemer underveis i løpet, uavhengig av lagtilhørighet. Fra 2007 ble følgebilene til Mavic levert av Skoda.

Mavic er sponsor for mange sykkellag og enkeltryttere. Selskapet sponset den norske landeveissyklisten Edvald Boasson Hagen fra 2007 til 2012, og har sponset Team Cervelo, sykkellaget Thor Hushovd tilhørte da han ble verdensmester i landeveisritt.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ www.francebleu.fr[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ capitalfinance.lesechos.fr[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ www.francebleu.fr[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Ian Austen (11. mars 1999). «For Cyclists, Easier Shifting». The New York Times. Besøkt 18. august 2010. 
  5. ^ «Amer agrees to sell Mavic to Regent». Bicycle Retailer and Industry News (engelsk). Besøkt 22. april 2023. 
  6. ^ «1973 Mavic Assistance» (engelsk). Mavic. Arkivert fra originalen 17. november 2011. Besøkt 15.07.2011. 

Galleri[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]