Hagan (Eggedal)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Hagan fra oppkjørselen
Hagan sett fra hagen
Hagen foran huset og utsikten over Eggedal og Sigdal

Hagan er et småbruk og en boligeiendom i Eggedal i Sigdal kommune. Den er kjent som et kunstnerhjem ettersom maleren Christian Skredsvig (1854–1924) bodde her i årene 18941924. Det er nå museum.

Hagan var opprinnelig en husmannsplass, som Skredsvig kjøpte i 1894. Først ominnredet han låven til ateliér, og etterhvert ble huset utvidet og utviklet, slik at det kunne tjene som familiebolig da han i 1898 giftet seg for annen gang, med den langt yngre Beret Knudsdatter Holt. Da hadde paret allerede i 1897 fått datteren Solveig, det første av fire barn.

Skredsvig bodde her med sin familie det meste av tiden fra 1898 til sin død i 1924, lengst avbrutt av 3 års opphold på Slemdal ved Kristiania fra 1904. Her malte og skrev han, og mottok besøk av kolleger. Særlig hadde han kontakt med Theodor Kittelsen som bodde på Lauvlia, bare noen mil unna. Hustruen Beret hadde gått i «husmorlære» hos fru Inga Kittelsen i 1896. Sommeren 1899 hadde han, etter tilskyndelse fra Harriet Backer, sommerskole for ca 20 av Backers malerelever. Mellom disse var Søren Onsager, Arne Lærum, Rudolf Thygesen og Torstein Torsteinson. Torsteinson hadde også sommeren 1898 besøkt Hagan, og sammen med Theodor Lauveng hadde han hjulpet Skredsvig med husbygging, i bytte mot malerundervisning.

Huset og livet der er skildret i Skredsvigs delvis selvbiografiske roman Evens hjemkomst (1916), og huset, eksteriøret og miljøer fra Eggedal er avbildet i en lang rekke av Skredsvigs malerier, blant annet Utsikten fra Hagan, Eggedal (1899), Beret vasker kjøreler i bekken (udatert), Hagan vinterstid (udatert), Åsjuvet (1894), Jupsjøen (1904) og Vesla en vinterdag i Hagan (1901).

Huset eies fremdeles av Skredsvigs etterkommere, og ble åpnet som privat museum i 1993. Museet er åpent i sommermånedene, og markedsføres som en del av «Kunstnerdalen».

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]