Haneborg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Haneborg er et boligområde i Lørenskog kommune. Beliggenheten er lengst nordvest i kommunen, med grense mot Oslo i vest og mot et skogområde i nord med navn Haneborgåsen. Haneborg og Fjellhamar går veldig i ett med hverandre, og de to områdene i Lørenskog betraktes ofte som ett. Den største delen av Haneborg er en helling mot sørvest, med utsikt over store deler av Lørenskog og de nordlige deler av Oslo. Haneborg er en del av tettstedet Oslo.

Hanaborg holdeplass blir betjent av lokaltogene mellom Lillestrøm og Oslo, og sørger for en sentral beliggenhet til både Lillestrøm, Strømmen og Oslo.

Historie[rediger | rediger kilde]

På Haneborgåsen ligger 11 gravrøyser fra bronsealderen. Haneborg (Hunaborg) ligger strategisk til og ble nok etablert i folkevandringstiden som forsvarsverk for Raumarrikets yttergrense mot Viken (Oslo) og Vingulmark (Oslofjordområdet).[1]

Fra gården ble det drevet betydelig sagbruksvirksomhet. Hovedbanen hadde opprinnelig ingen stasjoner mellom Grorud og Strømmen, men i 1861 var det opprettet en godsstasjon ved Hanaborg for sagbruksprodukter. I 1920-årene ble gården delt i 185 parseller, og bebygd med eneboliger og fritidshus. I 1929 innstilte herredsstyret på at det skulle bygges en ny stasjon med navnet Hanaborg. NSB foretrakk å kalle den Fjellhamar stasjon ved åpningen i 1931. Stoppestedet Haneborg ble anlagt 1955.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Kulturminner i Lørenskog» (PDF). s. 13-14. Arkivert fra originalen (PDF) 20. februar 2018. Besøkt 19. februar 2018. 
  2. ^ Olav Foss (1957). «Lørenskog. 1 : Bondesamfunn og forstad». Lørenskog kommune.