Krageholms slott

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Krageholm slott er oppført på eldre murverk fra Krogholms renessansegård.
Krageholmssjön

Krageholm slott (tidligere dansk: Krogholm) er et slott i Ystads kommun, Skåne län, Sverige, ca. 8 km nordvest for Ystad, ved Krageholmssjön i Skåne. Det nåværende slott stammer fra 1720-tallet.

Bygningshistorie[rediger | rediger kilde]

Det middelalderlige gods Krogholm kjennes fra 1200-tallet, opprinnelig et bindingsverksanlegg, hvortil det i høygotisk tid ble tilføyd et høyt, forsvarsinrettet hjørnetårn. Stentårnet er formentlig oppført i Axel Pedersen Brahes eiertid, i den annen halvdel av 1400-tallet. Tidlig på 1500-tallet ble tårnet bygget ut med fløyer mot syd, vest og nord, således at borgen omkring 1530 fremsto som et trefløyet anlegg i den særegne, danske overgangsstil man har betegnet gotisk renessanse.[1] Omkring 1640 ble borggården fullstendig omsluttet, da en østfløy kom til. På begynnelsen av 1700-tallet lot den svenske adelskvinnen Christina Piper slottet bygge helt om til barokkslottet Krageholm.

Eiere[rediger | rediger kilde]

Krogholm gods tilhørte på 1300-tallet den dansk-skånske adelsslekten Due, på 1400-tallet familien Thott, og senere Braheslekten. En av disse var Tyge Axelsen Brahe, en av sin tids rikeste og mest betydningsfulle menn, som også eide Tosterup slott og Hvidskøvle. En annen slektning var riksrådet Lave Brahe, gift med den stenrike fru Gørvel Fadersdatter.

Senere overtok Otte Marsvin (som også bygget Marsvinholm) i 1644-48), og først fra hans tid finnes opplysninger om slottsbyggeriet. Han skal i 1639 ha bygget opp eller reparert det som var. Mest sannsynlig er dog slottet oppført under en av hans forløpere.[2]

Otte ble mens han levde etterfulgt av svigersønnen av svigersønnen Iver Krabbe, som også var en av samtidens rikeste og mest ansette menn. I 1670 overlot han eiendommen til sønnen Jørgen Iversen Krabbe. Denne var en lærd og velstilt mann som også var leder for den skånske adelen. Foruten Krageholm hadde han Høgestad, Baldringe, Tostrup og Fulltofta. Han har i ettertiden komme til å fremstå som noe av en martyr. Etter en nærmest parodisk rettergang, ble han dømt til døden, og portene til Malmø ble stengt, for å forhindre en evt benådning i å nå frem.[3] Han ble arkebusert i Malmø den 16. januar 1678. En av årsakene til dødsommen har muligens vært at svenskene traktet etter Krageholm, og at Krabbe ikke ville selge den frivillig.[2]

I forbindelse med hendelsene i Malmø ble Krogholm angrepet av en trolig påsatt brann, og forble deretter ubebodd i nesten 30 år. Under prosessen med Krabbe hadde den svenske kongen Karl XI overlatt Krageholm til sin feltmarskalk Rutger von Ascheberg for manglende lønn. Det lyktes Ascheberg på få måneder høsten 1677 å ribbe godset for alt, inklusiv innbo og husdyr. Tyveriet omfattet også årets kornhøst og alle øvrige inntekter fra Krabbes omfattende skånske gods. Krabbes kone Jytte, født Thott, egnet resten av sitt liv til å forsøke overbevise verden om sin manns uskyld. Det fortelles at hun etter hans død gikk kledd i sort og bodde i sortdraperte rom. Hun ville ikke lenger bo på Krageholm, men flyttet først til Høgestad, hvor hun lot alle vinduer som vendte mot Krogholm mure igjen, og siden til Baldringe, hvor hun døde i 1707.

Nåværende slott er ombygget av Nicodemus Tessin d.y. på oppdrag av Christina Piper, som også overtok Jytte Thotts andre gods.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Stilling, Niels Peter: Kulturminder i Skåne, Politiken, 2002
  2. ^ a b Sylve Åkesson: Om Krageholms slott
  3. ^ Görenbrand, John (red.): Skånska slott och borgar, Grafika Förlag, 1999

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Stilling, Niels Peter: Kulturminder i Skåne, Politiken, 2002
  • Åkesson, Sylve: Om Krageholms slott

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]