Ekholt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ekholt
LandNorges flagg Norge
Kart
Ekholt
59°24′34″N 10°41′10″Ø

Ekholt er en plass i Rygge, i Moss kommune i Østfold. Stedet er en del av tettstedet Moss, i området som også med betegnelsen Høyden (skrives ofte og uttales Høyda).

Stedet har en blanding av store eneboliger, rekkehus og mindre blokker. Navnet kommer etter en meget gammel gård som ligger i området. Navnet kommer også fra ekeblad.

Ekholt har også et fotballag som spiller i 5. divisjon.

I løpet av de senere år er området blitt i stor skala utbygget med boligfelt og kjøpesentre.

Ekholt grenser til kulturlandskap mot syd, og her er flere golfanlegg, turterreng og gode rekreasjonsmuligheter. Nærmeste badestrender er Feste-strendene.

Forøvrig har tettstedet egen kirke, barneskole og ungdomsskole.

Hageby[rediger | rediger kilde]

I gjenreisningstiden etter andre verdenskrig var det stor boligmangel i Norge. Det ble oppgangstider for industrien i Østfold, og bedriftene søkte etter arbeidskraft utenfor fylket. De tilreisende industriarbeiderne og deres familier trengte boliger. På Ekholt ble det på begynnelsen av 1960-tallet anlagt et boligfelt etter modell av den såkalte «hagebyen».[1]

Halden Arbeiderblad beskrev i 1962 den nye hagebyen slik:

„Sin nye tilværelse i Moss deler denne familien med mange andre, som for en stor del kom fra Møre og Trøndelag. Like før jul flyttet i alt 11 familier, vesentlig fra disse landsdeler, inn i A.S. Moss Glasværks nye boliger på Ekholtfeltet. Dette er første etappe av et byggeprosjekt på i alt 18 firemanns-boliger, hvorav bedriften har engasjert seg i 45 leiligheter for å skaffe hus til arbeidere den henter fra landsdeler med overskudd av arbeidskraft. Ikke bare i Moss, men i hele Østfold, er det mangel på arbeidskraft til industrien, og derfor har man funnet å ville ordne seg på denne måten.

(---) Boligfeltet er organisert som et borettslag, og hver enkelt står som eier av sin leilighet. Bedriften har imidlertid ordnet med finansieringen og ydet betydelig nedskrivningsbidrag. Ekholt ligger i landlige omgivelser. Her er bondegårder og skog, en deilig innsjø og ikke langt til Oslofjorden heller, så det er ideelt på alle måter både til hverdag og ferie. Det er 10-12 minutters sykkeltur til fabrikken, og gode kommunikasjoner for dem som eventuelt ikke ønsker seg den daglige mosjon på sykkel. (---) En ny barneskole er bygd like i nærheten av Ekholt, og om ikke lenge skal Rygge kommune også bygge en ungdomsskole i dette strøket.”[1]

I dag (2017) bærer en gatestrekning på Ekholt navnet Ekholt Hageby.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Halden Arbeiderblad 1962.02.19. Halden. 19. februar 1962. Besøkt 12. februar 2017. 
  2. ^ «Ekholt Hageby i Moss - NorskeGater.com». www.norskegater.com (norsk). Besøkt 12. februar 2017. «Vælkommen till gaten Ekholt Hageby i Moss som ligger i nærheten av gaterne Vestre Ekholtvei og Ekholtveien. Ekholt Hageby ligger i Rygge kommune i Østfold fylke. Alle adresser på Ekholt Hageby har postnummer 1526.»