Brønnsletten

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Brønnsletten
LandNorge Norge
FylkeMøre og Romsdal
KommuneRauma
Areal0,16 km²
Befolkning238[a] (2020)
Bef.tetthet1 487,5 innb./km²
Postnummer6300 Åndalsnes

Brønnsletten
62°32′02″N 7°41′45″Ø

Brønnsletten er et tettsted i Rauma kommune i Møre og Romsdal. Tettstedet har 238[1] innbyggere per 1. januar 2020, og ligger på vestsiden av elven Rauma omtrent fem kilometer sør for kommunesenteret Åndalsnes.

Tettstedet består av et byggefelt med et par hytter og 93 boliger, hvor om lag 10 av dem har egen sokkelleilighet. En fotballbane som på folkemunne kalles «Toveløkka» finnes på stedet.

Kommunikasjon[rediger | rediger kilde]

Vegene som går gjennom byggefeltet er Gamle kirkeveg, Kristines gt, Kariplassen, Klokkarstien, Sandmelen, Flatmelen, Bispevegen og Fonnagata. Veøy AS har busser som går fra Åndalsnes via Brønnsletta flere ganger for dag i den såkalte «ringruta».

Historikk[rediger | rediger kilde]

Grytten kirke lå her før den måtte rives og flyttes til Veblungsnes i 1828, på grunn av den var truet av å bli begravd i sand. Brønnsletten besto av et lite småbruk inntil byggingen av boligfelt på stedet startet rundt 1971. Småbruket ble fraskrevet Grytten prestegård om lag mellom 1917 og 1928. I småbruket bodde Kristine Knutsdatter Grytten i årene før byggefeltet kom. Noe som kan gi svar på hvorfor gaten forbi det gamle småbruket heter Kristines gate. Gaten Kariplassen er trolig oppkalt etter hennes mor Kari. Gamle kirkeveg går mot stedet der kirka og kirkegården skal ha stått og forbi der brønnen sto.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Tettsteder. Folkemengde og areal, etter kommune.». Statistisk sentralbyrå. 6. oktober 2020. Besøkt 9. oktober 2020.