Voksenkoll-ulykken

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Voksenkoll-ulykken
Luftfartsulykke
ÅrsakKontrollert flyvning inn i terreng, som følge av underkjølt regn
Dato18. desember 1945
LandNorge
Passasjerer15
Mannskap4
Omkomne17
Overlevende2
Luftfartøy
Tok av fraStorbritannia
Siste mellomlandingKøbenhavn lufthavn, Kastrup
Bestemmelses-
sted
Oslo lufthavn, Gardermoen
Omkomne17

Voksenkoll-ulykken var en flyulykke i Voksenkollåsen i Oslo 18. desember 1945. Et canadisk militærfly styrtet, og av de 19 om bord overlevde to. Årsaken til ulykken var trolig ising på vingene, med tilhørende redusert løft for vingene.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Et militært transportfly av typen C-47 Dakota (CC-129), med kjenningsbokstavene ODM-F tilhørende Royal Canadian Air Force No. 435 Transport Squadron, skulle fly fra militærbasen RAF Down Ampney i Gloucestershire, England via Kastrup til Fornebu.

Fornebu var imidlertid blitt stengt på grunn av lavt skydekke, så flyet ble omdirigert til Gardermoen. Et nytt instrument-innflyvnings­system var under montering på Fornebu, men var ikke ennå tatt i bruk. Flyet fløy inn i sydsiden av Voksenkollåsen og kom i brann, ikke langt fra ruinen av Anne Kures hotell (nedbrent natt til 3. mai 1941 mens tyske soldater bodde der). Femten personer omkom i selve flyulykken. To til døde umiddelbart etter ankomst til Ullevål sykehus. De vanskelige føreforholdene førte til at brannvesenet brukte 30 minutter (mot normalt under 15 minutter) fra Smestad brannstasjon.

Blant de omkomne var to nordmenn: motstandsmannen Hjalmar Steenstrup[1] (født 11. oktober 1890), som var på vei hjem etter å ha vitnet i Nürnbergprosessen, og løytnant i Marinen Inge Johansen[2] (født 11. juni 1921), som skulle hjem fra England for å feire jul med familien for første gang siden 1936. To amerikanere (løynant Nelson og Kurt Wiesman)[3] overlevde.

Femten av de omkomne er gravlagt på krigsgravfeltet for falne fra Storbritannia og samveldelandene nær gravferdskapellet på Vestre gravlund i Oslo. De to nordmennene er naturlig nok ikke gravlagt der.

Ulykkesårsaken var trolig ising forårsaket av underkjølt regn som gjorde at flyets løfteevne ble redusert. Dermed klarte det ikke å komme over Voksenkollåsen.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Fly-ulykken på Voksenkollen krevde 16 menneskeliv». Aftenpostens morgenutgave. 19. desember 1945. s. 1. 
  2. ^ «Marineløytnant Inge Johansen som omkom ved fly-ulykken». Aftenpostens aftenutgave. 19. desember 1945. s. 2. 
  3. ^ «To overlever flyulykken». Aftenpostens aftenutgave. 19. desember 1945. s. 2. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Vinderen Historielags medlemsblad 2004/3, nr. 51 side 22 – 26
  • Vinderen Historielags medlemsblad 2004/4, nr. 52 side 12
  • Vinderen Historielags medlemsblad 2012/1, nr. 81 side 59 – 64

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]