Langbryggen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Langbryggen
Langbryggen
Basisdata
NavnLangbryggen (126)
LandNorge
StrøkArendal sentrum
KommuneArendal
Kommunenr0906
NavnebakgrunnLang brygge i Arendal sentrum
TilstøtendeKirkegaten
Havnegaten
Nesbakken
Kystveien

Kart
Langbryggen
58°27′37″N 8°46′05″Ø

Langbryggen (Langbrygga på lokalmunne) er en gate og en kai som ligger på østsiden av Pollen i Arendal sentrum.

Gaten starter ved krysset Kirkegaten / Havnegaten, og går over i Kystveien ved Dauholla. Den første delen frem til Nesbakken er stengt for alminnelig motorisert trafikk. Langs vestsiden av gaten er det et bryggeanlegg mot Pollen, og langs østsiden ligger det fleretasjes bygninger med forretningsdrift i de første etasjene og leiligheter på toppen. Forretningslokalene har siden 1990-tallet mer og mer blitt brukt som restauranter.

Der Langbryggen ligger var det kun en smal og vanskelig fremkommelig strandsti tidligere, som gikk fra den indre poll (idag Arendal torv). For å komme til Friholmen og Tolbodholmen måtte man bruke båt. Grunnet krav om bedre ferdsel ble det bygget en trebro som fikk navnet Madam Samuelsen bro. Etter hvert ble det bygget hus utover langs strandsiden, med tilhørende brygger. Bryggene ble bygget så tett at det så ut som en lang sammenhengende brygge, og dermed kom navnet Langbryggen. Bybrannen i 1868 la hele bebyggelsen langs Pollen i aske, og husene ble etter dette gjenreist i mur, og en stenkai ble anlagt på strekningen, med vei imellom bygningene og kaien.

Ytterst på Langbryggen, rett over for gamle Grand Hotell, hvor veien svinger mot øst, står statuen «Havfrue på søyle» fra 1973. Den er laget av Skule Waksvik, og sto først på Kanalplassen frem til den ble flyttet til nåværende plassering i 1996. Statuen er laget i forgylt bronse, stål og glass. Ved Arendals Forsikringsselskabs 100-årsdag den 14. februar 1960 donerte selskapet en betydelig sum til bygging av denne statuen i Arendal.

Bilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]