Mo Industripark AS

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Svabo kraftastasjon inne i Ranafjellet.
Bilde fra Mo Industriparks sikkerhetssenter.

Mo Industripark AS (MIP AS) er et norsk industrikonsern som tilbyr infrastruktur og ulike tjenester for bedriftene i Mo industripark (MIP). I 2014 hadde selskapet en konsernomsetning på 304,0 millioner kroner og et ordinært resultat etter skatt på 45,6 millioner. Konsernet har totalt 98 ansatte 2014.

Selskaper i MIP konsernet[rediger | rediger kilde]

  • Mo Industripark AS
En stor eiendomsaktør som leier ut ca. 110 000 kvadratmeter bygningsareal. Selskapet utvikler også eksisternde eiendomsmasse og står for oppføring av nybygg i parken. I 2009 kjøpte selskapet det tidligere industrianlegget til EKA Chemicals.
Mo Industripark AS har tre damanlegg: Andfiskvann, Småvatnan, Fisklausvann. Disse leverer vann til industriparken, og dette er i tillegg reservevannforsyning til Mo i Rana by.
Industriparken har eget strømnett og distribuerer 1,7-2,3 TWh/år. I tillegg administreres kraftforsyning, kraftproduksjon samt produksjon av gasser og distribusjon av disse. Avdeling MIP Sikkerhetssenter i MIP AS har ansvar for brann- og sikkerhetsberedskap i industriparken og sysselsetter 13 årsverk.

Datterselskap er:

  • Rana Industriterminal AS (100%) – Driver med kaidrift, lasting /lossing, lagring av gods og dokumenthåndtering
  • Mo Fjernvarme AS (60%) – Driver med produksjon og salg av fjernvarme, samt konsulentoppdrag
  • MIP regnskapsservice AS (100%) – Autorisert regnskapsførerselskap, som driver med regnskaps- og konsulenttjenester.
  • Arctic Circle Data Center AS (70%) - Utvikler etablering av et datasenter i regionen
  • Mo Industripark AS er minoritetsaksjonær i en rekke selskaper som SINTEF Molab AS og flere andre.

Historie[rediger | rediger kilde]

Da Norsk Jernverk AS ble nedlagt var det en betydelig eiendomsmasse og infrastruktur. Noen måtte drifte og utvikle infrastrukturen og ta ansvar for ”områdeutvikling” på området. MIP skiller seg noe ut fra de andre industriparkkonseptene i Norge da man her valgte å etablere et infrastrukturselskap som eier av all infrastruktur og de fleste bygninger

Mo Industripark AS fikk ansvaret for å koordinere, forvalte og utvikle infrastruktur og stordriftsfordeler i Mo Industripark.

MIP AS ble dannet i 1991 med en åpningsbalanse 100 millioner kroner. Eierne fikk selskapet gratis. MIP AS eies i dag av seks bedrifter med tilknytning til industriparken. De største eierne er Helgeland Invest AS og Celsa Armeringsstål AS.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Mo Industripark AS sin webside

Telefonkatalog for industriparken

Alle bedrifter i parken[død lenke]