Sandviga

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sandvigodden fyr

Sandviga er et boligområde på Hisøy i Arendal kommune, og ligger ved åpningen av Galtesund.

Historie[rediger | rediger kilde]

Sandviga var en del av uthavna Merdø som strakte seg rundt bassenget som avgrenses av Merdø, Rævesand på Tromøy og Sandviga på Hisøy. For sjøfarende var dette ei havn; hvilken del de brukte i den aktuelle situasjonen var avhengig av vind og vær.

Sandviga har hatt bosetting siden 1400- / 1500-tallet. Det ble anlagt et kanonbatteri på stedet rundt 1700-tallet for å beskytte innseilingen til Arendal. Sandvigodden fyr ble bygget på samme sted i 1844, og fyret med sine fire bygninger er nå fredet. Uthavnen hadde i 1875 fem losbåter og tolv loser. Der var blant annet en sjømannskole og handelsvirksomhet.

Kystfort[rediger | rediger kilde]

I Sandviga ligger det tyske kystfortet «HKB 33/979 Hisøen», som senere har fått navnet «Sandvigen festning». Fortet ble bygget av den tyske okkupasjonsmakten i 1941. Formålet var å sikre innseilingen til Arendal gjennom Galtesund. Innseilingen via Tromøysund ble sikret fra Kalvøysund festning. Fortet var bestykket med fire stk. 105 anti-skipkanoner og antiluftskyts. Etter andre verdenskrig på midten av 1960-tallet ble fortet utbygget av det norske sjøforsvaret i samarbeid med NATO, og brukt som drivstoffdepot for undervannsbåter, og det var lenge militær aktivitet der. Tankkapasiteten var på fem millioner liter drivstoff. Idag er området overtatt av Arendal kommune, og regulert til friluftsområde. I mai 2008 bestemte et enstemmig bystyret at Hisøy Idrettslag fikk overta Sandvigen fort. Laget har nå gjort fortet tilgjengelig for utleie til overnatting, kurs, teambuilding, treningsleir, og selskapslokaler.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]