Tønsberg (tettsted)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tettstedet Tønsberg
Tettstedet Tønsberg. Legg merke til kommunegrensen mellom Tønsberg og Færder tvers gjennom tettstedet. Kart fra Statistisk sentralbyrå
LandNorges flagg Norge
FylkeVestfold
KommuneTønsberg: 37 408
Færder: 17 979
Areal26,31 km²
Befolkning55 387[a] (2023)
Bef.tetthet2 105,2 innb./km²
Kart
Tønsberg
59°16′01″N 10°24′32″Ø

Tettstedet Tønsberg utgjør et sammenhengende tettbebygd område i og omkring den historiske byen Tønsberg, i kommunene Tønsberg og Færder, i Vestfold fylke. Tønsberg er Vestfolds største tettsted med 55 387 innbyggere per 1. januar 2023[1]. Bebyggelsen strekker seg fra Skallevold i øst til VestskogenNøtterøy, og fra Eik i nord til Duken på Nøtterøy i sør. 17 979 personer i tettstedet bor i Færder kommune. Tønsberg er av Statistisk sentralbyrå rangert som det tiende største tettstedet i Norge.

Gatenettet i Tønsberg sentrum er en kulturarv fra middelalderens bysamfunn.

Middelalderbyen Tønsberg er sentrum i tettstedet Tønsberg. I de sentrale byområdene under Slottsfjellet og Haugar ved Tønsberg havn har det vært bymessig bebyggelse i nærmere tusen år, siden ca. 1050, om en bygger på de arkeologiske funn og er skeptisk til Snorres utsagn om Tønsbergs alder. Tønsberg hadde i middelalderen åpenbart en god, strategisk plassering for handel, både vestover mot De britiske øyer og mot landene omkring Østersjøen.

Byfjorden og Kanalen var lenge den viktigste kommunikasjonsåren gjennom tettstedet, og langs denne vannveien oppsto det tidlig flere mindre steder med tett bebyggelse innen det som i dag defineres som tettstedet Tønsberg: Valløy, Husøy og Husvik. På 1800-tallet vokste industriområdet Kaldnes seg stadig større på Nøtterøy-siden av Byfjorden.

Tønsberg er et typisk eksempel på tettstedsoppsplitting fordi en kommunegrense går tvers gjennom tettstedet Tønsberg. [2] Tønsberg var lenge en bykommune med svært trange grenser, slik at villabebyggelsen fikk utvikle seg over kommunegrensene mot Sem kommune i øst, og Nøtterøy kommune i sør. I 1988 ble kommunene Tønsberg og Sem slått sammen. Det har vært en tilbakevendende diskusjon om Tønsberg kommune også burde utvides mot sør, slik at hele Nøtterøy blir en del av Tønsberg kommune. Dermed ville hele tettstedet komme innenfor kommunegrensene. I forbindelse med kommunereformen ble imidlertid Nøtterøy i 2018 slått sammen med Tjøme kommune i sør til Færder kommune samtidig som Tønsberg kommune ble slått sammen med Re kommune i nord.

Tettstedet Tønsberg har fem bysentra, definert av SSB: Tønsberg sentrum, Kilen og Tolvsrød i Tønsberg kommune, Teie og Borgheim i Færder kommune.

Storbystatus[rediger | rediger kilde]

Tradisjonelt blir byene Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger, Kristiansand og Tromsø ansett som Norges storbyer da disse blir sett på som landsdelshovedsteder. Etter tusenårsskiftet har det blitt vanligere å inkludere Porsgrunn/Skien, Drammen, Fredrikstad/Sarpsborg, Ålesund og Tønsberg i storbygruppen ettersom de i realiteten er storbyer med et innbyggertall på over 50 000 i tettstedet, og ifølge Storbymeldingen til Stortinget regnes alle tettsteder med minst 50 000 innbyggere som storbyer. Disse byene har også mange av de samme sosiale utfordringer og samferdselsutfordringer som de andre storbyene.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Tettsteders befolkning og areal». Statistisk sentralbyrå. 12. desember 2023. Besøkt 12. desember 2023. 
  2. ^ Kommune- og fylkesinndelingen i et Norge i forandring. no#: Statens forvaltningstjeneste, Seksjon Statens trykking. 1992. s. 296. ISBN 8258302612.