Fagerstrand

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
For den norske reality-serien fra 2005, se Fagerstrand (TV-serie)
Fagerstrand
LandNorges flagg Norge
FylkeAkershus
KommuneNesodden
Postnummer1454 Fagerstrand
Areal1,86 km²
Befolkning2 932[a] (2023)
Bef.tetthet1 576,3 innb./km²
Kart
Fagerstrand
59°44′15″N 10°35′39″Ø

Fagerstrand er et tettsted i Nesodden kommune i Akershus. Med 2 932[1] innbyggere per 1. januar 2023, er Fagerstrand det nest største tettstedet på Nesodden. Fagerstrand er det tettstedet som ligger lengst sør på Nesodden og grenser til nabokommunen Frogn. Tettstedet Fjellstrand ligger omtrent åtte kilometer nord for Fagerstrand, og det er ca. 17 kilometer nordover til kommunesenteret Nesoddtangen.

Stedet[rediger | rediger kilde]

Fagerstrand ligger sentralt til i forhold til Oslo. Det tar en time å reise til Oslo via buss og båt. Alternativt 45-55 minutter med direktebussen som har to avganger tur/retur i rushtiden.

På Fagerstrand er det mange bademuligheter, og det finnes oppmonterte stupebrett og flytebrygge langs sjøkanten. Populære fritidssysler er fiske og båtlivet.

Det finnes to skoler på Fagerstrand, Myklerud skole og Bakkeløkka ungdomsskole. Bakkeløkka ungdomsskole vant skolebyggsprisen i 2002 og ble i 2005 demonstrasjonsskole.

«Fagerstrand» var også navnet på et fjernsynsprogram som ble filmet på Fagerstrand og sendt på TV 2 i første halvdel av 2005. Dette var et realityprogram som handlet om 12 forskjellige par som skulle samarbeide om å bygge et hus.

Stedet byr på varierte naturopplevelser og har mange strandområder, men også skogsområder. Merkede turstier til blant annet Tjernsbråtan hvor det ligger en speiderhytte.

Historie[rediger | rediger kilde]

Fagerstrand var opprinnelig navn på eiendommen som ligger rett ovenfor badestranda. Opprinnelig hete denne Grisebu, men i forbindelse med en eiendomsoverdragelse rundt år 1900 ble det endret til Fagerstrand, som så kom på kartet, og er etter hvert blitt navn på hele tettstedet.

Fagerstrand Idrettsforening[rediger | rediger kilde]

Fagerstrand IF (FIF) ble stiftet i 1968 og er en lokal klubb med eget klubbhus ved Myklerudbanen. Klubben hadde ved utgangen av 2005 462 medlemmer som var aktive i en eller flere grupper. Fotball, innebandy, håndball, allidrett og styrke.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Tettsteders befolkning og areal». Statistisk sentralbyrå. 12. desember 2023. Besøkt 12. desember 2023. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]