Larkollen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Larkollen
LandNorges flagg Norge
FylkeØstfold
KommuneMoss
Postnummer1560 Larkollen
Areal1,56 km²
Befolkning1 540[a] (2023)
Bef.tetthet987,2 innb./km²
Kart
Larkollen
59°19′45″N 10°40′04″Ø

Larkollen er et tettsted i Moss kommune i Østfold fylke. Tettstedet har 1 540[1] innbyggere per 1. januar 2023. Larkollen ligger ved Oslofjorden, sørvest i Moss kommune omtrent 14,5 kilometer sørvest for Ryggebyen.

Til Larkollen hører også øyene Kollen og Eldøya. Øya Store Sletter regnes også å tilhøre til Larkollen selv om den, sammen med sine to søsterøyer Midtre og Søndre Sletter, ligger i Råde kommune. Eldøya preges av en særegen fauna og et rikt fugle- og dyreliv, og store deler av øya er naturreservat. Kollen, Eldøya, Sletterøyene og øya Danmark i Kurefjorden utgjør tilsammen Eldøya-Sletter landskapsvernområde. Deler av plantelivet på øyene er fredet, og det er restriksjoner knyttet til bruk av områdene. Eldøya og Kollen har betydelig forekomster av flått.

Stedet[rediger | rediger kilde]

Larkollen var tidligere et lite ladested, som også på 1700- og først på 1800-tallet spilte en rolle i miltære sammenhenger på grunn av gunstig strategisk beliggenhet. Larkollsundet ble også tidlig ansett som en god havn, skjermet og med stor dybde nær land. Tidligere lå kystfortet Fredriksodde ved Larkollsundet, men dette er forlengst revet. Etter 1. verdenskrig ble det imidlertid reist en monumental sommervilla over ruinene som ennå er markert synlige. Fortet ble anlagt i 1711, men kom aldri i kamp. I våre dager er Forsvaret representert ved dypvannskaia ved innløpet til Larkollsundet, der tankskip losser drivstoff til Rygge flystasjon.

Opphavet til stedsnavnet er uviss. Teoriene er mange, men navnet kan ha sitt utspring fra øya Kollen som ligger rett vest for Larkollen. Allerede på 1600-tallet dukket navnet opp på forskjellige sjøkart. Førsteleddet i navnet kan ha sammenheng med verbet å lade (=laste). På kart fra 1775 er navnet «Ladekollen» brukt. Her ser vi også at kollen ble brukt til ildvarde.[2]

På slutten av 1800-tallet begynte byfolk å feriere i Larkollen. Forretningsmannen Anthon B. Nilsen (1855-1936) fra Fredrikstad regnes som en av de aller første. Han bygget sommervillaen "Pusterum", og her skrev han med årene flere av bøkene som han utga under pseudonymet Elias Kræmmer. I sommerhalvåret gjør feriegjester og tilreisende at innbyggertallet mer enn dobles. Generelt opplever bygden at innbyggertallet er økende, og også Larkollen er nå sterkt preget av fortetning av helårsboliger. Mange av de nye husene er godt tilpasset det tradisjonelle bygningsmiljøet i Larkollen. De mange steingjerdene som flankerer store deler av fylkesvei 119 gjennom tettstedet, og ikke minst mange av side- og stikkveiene, bidrar sterkt til å understreke Larkollens lune særpreg.

Sport og fritid[rediger | rediger kilde]

Larkollen IL ble stiftet i 1937, og idrettslaget har banen Park Lane. Larkollen IL har et bordtennislag som spiller i 2.divisjon og et innebandylag. I tillegg har Larkollen IL avdelinger for barneidrett, fotball, håndball, jolle, klatring og mosjonstrim.

Larkollen Seilforening ble stiftet i 2010, og holder til i Rørvik. Foreningen lærer barn, ungdommer og voksne å seile. Den har Optimist-joller, RS Terra og 2 kroner.

Larkolluka er et årlig arrangement i bygda med aktivitetstilbud for hele familien. Blant de tradisjonelle aktivitetene finnes blant annet sommershow, krabbefiskekonkurranse, olabilløp (også kalt Larkollen Grand Prix), bryggedans og fiskekonkurranse.

Næringsliv[rediger | rediger kilde]

Støtvig Hotel (2015)

Stedet hadde tidligere to hoteller (Røeds Hotell fra 1899 og Støtvig Hotell fra 1900). Begge er nå revet, men et nytt og moderne Støtvig hotel er bygget på samme grunn som det opprinnelige hotellet. Støtvig Hotel hadde offisiell åpning 11. november 2013. I Larkollen finnes en dagligvareforretning med post, kafé og frisørsalong. Syd for selve tettstedet Larkollen ligger NAF Larkollen Camping, som er Norges tredje største campingplass. Campingplassen er kjent fra NRKs serie Campingliv.

Av næringsveier i og nær Larkollen er jordbruket fremtredende. Tidligere gikk også en relativt stor fiskeflåte ut fra Rørvik båthavn, men denne aktiviteten har siden 1980-tallet gått betydelig tilbake.

Omtale i media[rediger | rediger kilde]

En barnebok er skrevet på engelsk av Astrid Karlsen Scott som heter Little House on the Fjord, som er selvbiografisk og handler om en ni-åring og hennes families opphold ett år på øya Kollen 1945-46. Boken ble utgitt i USA i 2004. "Larkollboken", skrevet av Knut A. Nilsen ble utgitt av Moss Avis 1981, i forbindelse med Larkollen Vels 50-årsjubileum. Rikt illustrert lokalhistorie.

Kjente larkollinger[rediger | rediger kilde]

Folk som bor eller har bodd i Larkollen:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Tettsteders befolkning og areal». Statistisk sentralbyrå. 12. desember 2023. Besøkt 12. desember 2023. 
  2. ^ «Kart fra 1775». Arkivert fra originalen 28. februar 2021. Besøkt 9. august 2015. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Statistikk[rediger | rediger kilde]