Saltnes (Råde og Fredrikstad)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Fra Saltholmen

Saltnes er et sted i Råde kommune og Fredrikstad kommune (tidligere Onsøy). Befolkningen på Saltnes har økt kraftig siden 1955, da innbyggertallet lå på ca. 50 – 100. I dag[når?] er innbyggertallet ca. 3400. Den mest populære badestranden er på Saltholmen, som har mange synlige tegn fra istiden. Tettstedet har én kommunal barnehage og barneskole.

Beliggenhet[rediger | rediger kilde]

Saltnesområdet er markert i rødt
Butikker i Saltnes

Saltnes ligger ved Krokstadfjorden – en arm av Oslofjorden – og lå tidligere (for flere hundre år siden) i Onsøy, da Krokstadfjorden var forbundet med Glommas vestre løp.

Etymologi[rediger | rediger kilde]

Saltnes har fått navnet sitt fra saltutvinningene som foregikk på Saltholmen for flere hundre år siden. Saltutvinninga utviklet seg senere til fiskeri og i dag står det rundt ti fiskebuer på holmen. Disse buene blir nå brukt som sommerhus. I Fredrikstad Blad ble navnet forklart slik i en notis fra 2018:

Saltnes-navnet har sannsynligvis sin forklaring i at det ble drevet saltkoking på stedet. Å koke sjøvann for å utvinne salt, var vanlig mange steder langs kysten. Dette ble gjort i århundrer. På sine mange reiser underviste legpredikanten Hans Nielsen Hauge (1771-1824) folk i å drive med saltkoking. Mens han satt fengslet, ble han i 1809 midlertidig løslatt for å reise til Sørlandet på offentlig bekostning for å anlegge og forbedre saltkokerier. Navnet Saltnes er kjent fra 1320. Det finnes tre Saltnesgårder. Nordre Saltnes ligger i Råde kommune, mens Saltnes søndre og Saltnes mellom ligger i Fredrikstad. Saltnes søndre har i matrikkelen fått navnet Østenstad, men er også kjent som Sørgarden.[1]

Historikk[rediger | rediger kilde]

I hvalfangsttida på begynnelsen av 1900-tallet siden utvandret mange fra Saltnesområdet, men mange av de som ble boende bygget store villaer for inntektene fra hvalfangsten, blant annet i veien som har fått navnet Hvalfangerveien.[trenger referanse]

Kultur[rediger | rediger kilde]

Hvert år på den første lørdagen i juni arrangeres det et marked i sentrum av tettstedet. Dette markedet holdes utenfor på plassen ved Saltinn (eller kiosken i Saltnes). Markedet arrangeres av Saltnes Grendelag.

Saltnes har egen sportsklubb, Saltnes Sportsklubb (SSK). SSK ble stiftet 7. mars i 2012.
Saltnes har også egen BMX-klubb der de har en egen bane.

Andre faste arrangement i Saltnes:

  • Sankthansaften arrangeres av Saltnesmusikken hvert år. Da kommer mellom 2000 og 4000 mennesker for å feire på Saltholmen.
  • Julegrantenning utenfor Saltinn-kiosken skjer 1. søndag i advent hvert år. Dette arrangeres av Kiwanis, hvor Saltnesmusikken er med på å skape god førjulstemning.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Historien bak navnet Saltnes». Fredrikstad Blad. 8. mars 2018. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]