Saltnes

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Saltnes er et sted i Råde kommune i Østfold. En liten del ligger også i Fredrikstad kommune (0,15 km²). Saltnes har i de siste ti årene blitt mer og mer populært å bo i. Befolkningen har økt kraftig siden 1955, da innbyggertallet lå på ca. 50 – 100. I dag er innbyggertallet ca. 3400. Den mest populære badestranden er på Saltholmen, som har mange synlige tegn fra istiden. Tettstedet har én kommunal barnehage og barneskole.

Beliggenhet[rediger | rediger kilde]

Saltnesområdet er markert i rødt

Saltnes ligger ved Krokstadfjorden – en arm av Oslofjorden – og lå tidligere (for flere hundre år siden) i Onsøy, da Krokstadfjorden var forbundet med Glommas vestre løp.

Historie[rediger | rediger kilde]

Saltnes har fått navnet sitt fra saltutvinningene som foregikk på Saltholmen for flere hundre år siden. Saltutvinninga utviklet seg senere til fiskeri og i dag står det rundt ti fiskebuer på holmen. Disse buene blir nå brukt som sommerhus.

I hvalfangsttida for omtrent hundre år siden utvandret mange fra Saltnesområdet. Noen ble igjen, og noen ble forelsket, giftet seg og tok med sine nye hustruer tilbake igjen. Det står igjen mange hus som er fra hvalfangsstida, som også står i "Hvalfangerveien". Disse husene er store og praktfulle, noe som kan si litt om hvor godt betalt det var med hvalfangst.

Kultur[rediger | rediger kilde]

Hvert år på den første lørdagen i juni arrangeres det et marked i sentrum av tettstedet. Dette markedet holdes utenfor på plassen ved Saltinn (eller kiosken i Saltnes). Markedet arrangeres av Saltnes Nærmiljøutvalg (SNU).

Saltnes har egen sportsklubb, Saltnes Sportsklubb (SSK). SSK ble stiftet 7. mars i 2012.
Saltnes har også egen BMX-klubb der de har en egen bane.

Andre faste arrangement i Saltnes:
Sankthansaften arrangeres av Saltnesmusikken hvert år. Hit kommer mellom 2000 – 4000 mennesker for å feire på Saltholmen.

Julegrantenning utenfor Saltinn-kiosken skjer 1. søndag i advent hvert år. Dette arrangeres av Kiwanis, hvor Saltnesmusikken er med på å skape god førjulstemning.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]