Militærhospitalet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Militærhospitalet
LandNorge
Historiske fakta
FormålMilitærhospital
ArkitektJohan Raphael Pousette
Ferdigstilt1807
Kart
Militærhospitalet
59°54′26″N 10°44′36″Ø

Militærhospitalet er betegnelsen på en panelt, laftet tømmerbygning fra 1807, idag ved Grev Wedels plass i Oslo. Bygningen var opprinnelig et hospital for soldater, derav navnet Militærhospitalet.

Militærhospitalet i dag[rediger | rediger kilde]

I dag (2017) holder den militære enheten Forsvarsmateriell til i Militærhospitalet.

Tidligere hadde anlegget huset ulike offentlige kulturinstitusjoner. Norsk kulturråds administrasjon, Fond for lyd og bilde, Statens kunstnerstipend og Musikkfondene flyttet fra Militærhospitalet til Mølleparken 2 ved Akerselva i 2013. Selskabet for Oslo Byes Vel holdt også til i Militærhospitalet, men flyttet ved utgangen av 2015 til andre lokaler i nærheten.[1] Etaten Forsvarsmateriell, som ble opprettet 1. januar 2016, flyttet inn i Militærhospitalet i 2016.[2]

Historie[rediger | rediger kilde]

Opprinnelig ble Militærhospitalet oppført på Damløkken, Akersgata 44, i 1807 av arkitekt og byggmester Johan Raphael Pousette. Militærhospitalet måtte bygges da det var så mange syke og sårede soldater inne på Akershus festning at dette ble et sikkerhetsproblem. I tillegg raste Napoleonskrigene i Europa, og man ville være forberedt på at behovet kunne øke ytterligere.

Som følge av uavhengigheten i 1814, hadde Norge som gjenoppstått suveren stat behov for å få et eget Rikshospital, og alle bygningene i kvartalet ble ominnredet til dette formålet. Ved denne anledningen ble Militærhospitalet kledd med utvendig panel. Nasjonens nye rikshospital åpnet i disse i 1826, og holdt til her fram til 1883, da det flyttet inn i nye bygninger i Pilestredet. Deretter huset kvartalet offentlige kontorer, både for departementer og politiet og påtalemyndigheten.

Ved rivningen av Empirekvartalet ble bygningen demontert og lagret på Norsk Folkemuseum på Bygdøy. I 1983 ble bygningen gjenreist der den står idag.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Oslo Byes Vel har ny adresse». Oslo Byes Vel (norsk). 16. desember 2015. Besøkt 3. juni 2017. 
  2. ^ Bentzerød, Sveinung Berg (23. mai 2016). «Den nye etaten skulle spare Forsvaret for millioner - i stedet fikk de på 50 millioner ekstra.». Aftenposten. Besøkt 3. juni 2017. «Flere steder i revidert statsbudsjett dukker pengesummer opp som skal sendes til Forsvarsdepartementets nye underetat, Forsvarsmateriell. Etaten, der staben har flyttet inn i det vakre Militærhospitalet fra 1807 på Grev Wedels plass, ble opprettet 1. januar i år.» 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]