Dønski

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Dønski
LandNorges flagg Norge
Kart
Dønski
59°54′05″N 10°30′07″Ø

Dønski er et område sørvest i Gjettum postområde, vest i Bærum. Navnet kommer fra «Døn», av norrønt ’’dynjandi’’, som betyr «den som drønner eller lager dump/sterk lyd» (gjerne brukt om lyden fra en elv eller foss). «Ski» kommer av norrønt «skeid», som betyr langstrakt hevelse eller rygg i terrenget, vanligvis i dyrket mark[1]. Området grenser i nord og nordvest mot områdene Rud og Hauger, adskilt av Bærumsveien, i vest av Franzefoss Bruk, Haug/Kirkerud og Emma Hjort, i sørøst mot Levre, i nordøst av Evje og i sør av liene ned mot Hamang og Sandvika. Terrenget er kupert med flere små topper, hvor høyeste punkt er Dønskitoppen på ca. 85 moh. og laveste punkt er ca. 40 moh.

Dønski er hovedsakelig et boligområde med småveier og lite gjennomgangstrafikk. Det finnes ingen industri på området, som består hovedsakelig av eneboliger og rekkehus, med et fåtall lavblokker. Fire av blokkene er unike i Norge ved at de er horisontalt delt med to gateadresser, og flesteparten av leilighetene går over to eller tre etasjer. Blokkene har således mange små trappeoppganger i stedet for få store. Det finnes en nærbutikk, to bo- og behandlingssentere og et sykehjem der. Institusjonene Bærum sykehus, Martina Hansens Hospital og Marie Plahtes Minde ligger i grenseområdet mellom Dønski og Evje, men adkomsten er gjennom Dønski. Området sogner til Levre barneskole, hvor også Rud barnehage ligger, med en avdeling på Helgerud i tillegg. Det er ytterligere én kommunal og to private barnehager. En videregående skole er lokalisert her - Dønski videregående skole.

Det er noen mindre bekker som stammer fra avrenning, hvorav den største, Dælibekken, har sitt utløp i Sætertjernet ved Kolsåstoppen. I den nordøstre delen av området ligger den åpen mot Hauger langs en tur-/gangvei, men er lagt i rør i den nordvestre delen langs Bærumsveien ned mot Sandvikselva. Tidligere ble den kalt Vebekken, og utgjorde da den «grensen» mot Rud og Hauger som nå er blitt erstattet av Bærumsveien.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ førsteamanuensis Botolv Helleland ved Institutt for nordistikk og litteraturvitenskap ved Universitetet i Oslo.