Kong Håkon 5.s gate (Oslo)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kong Håkon 5.s gate
Kong Håkon 5.s gate sett fra Dronning Eufemias gate.
Basisdata
NavnKong Håkon 5.s gate (57)
LandNorge
StrøkBjørvika
BydelGamle Oslo
KommuneOslo
Kommunenr0301
NavnebakgrunnHåkon V Magnusson, norsk konge 1299–1319
TilstøtendeMosseveien, Bispegata, Dronning Eufemias gate, Schweigaards gate, m.fl.

Kart
Kong Håkon 5.s gate
59°54′15″N 10°45′37″Ø

Kong Håkon 5.s gate er en gate i Bjørvika i Bydel Gamle Oslo. Gata slik den framstår i dag, ble åpnet 5. juni 2014.[1] Den utgjør den østligste delen av Ring 1 (RV 162) og er sør-nordgående. I sør starter gata (og Ring 1) ved Mosseveien, går over Sørenga bru, deretter langs vestsida av Middelalderparkens Vannspeil, før den går over Nordenga bru og ned til Schweigaards gate. Kapasiteten er høy, med seks kjørefelt (hvorav to kollektivfelt) sør for Dronning Eufemias gate. Her er da også biltrafikken ganske stor, med over 24 000 motorkjøretøy ÅDT (årsdøgntrafikk)[2]. Til veibredden på 34,9 m kommer en 3,7 m bred gang- og sykkelvei på østsiden og et fortau på vestsiden[3]. Nord for Dronning Eufemias gate er veien noe smalere, og biltrafikken noe mindre. I tillegg til å være «hovedadkomsten til Bjørvika og Oslo S fra sør og øst» tilfører Kong Håkon 5.s gate gjennomfartstrafikk fra og til Mosseveien, Ekebergtunnelen og Kongsveien.

Kong Håkon 5.s gate har en byplanmessig tydeliggjørende rolle. For det første representerer gateløpet Bjørvikas ytterste skanse mot øst; øst for gata ligger Gamlebyen inklusive det historiske Sørenga med Middelalderparken og Vannspeilet. For det andre formidler aksen Sørenga bru — Kong Håkon 5.s gate — Nordenga bru Oslo middelaldebys sør-nord-utstrekning. For det tredje definerer Kong Håkon 5.s gate østgrensa for det nye Sørenga og bygningsrekka Barcode (Operakvarteret).

Historie[rediger | rediger kilde]

Kong Håkon 5.s gate i 2007. Gata het da Sørenggata og hadde ett felt i hver retning.

Gateløpet ble opprinnelig åpnet i 1995, samtidig med Ekebergtunnelen. Navnet var da Sørenga eller Sørenggata. Sørenggata hadde ett felt i hver retning. (Se foto til venstre.) På samme tidspunkt ble E18 lagt midlertidig sør-nord vest for Sørenggata, i påvente av Bjørvikatunnelen. (Se foto til høyre.)

E18 i 2007. E18 ble lagt midlertidig vest for Kong Håkon 5.s gate (Sørenggata), i påvente av Bjørvikatunnelens ferdigstillelse og åpning.

I år 2010 åpnet Bjørvikatunnelen, og dermed ble E18 lagt til tunnelen. Statens vegvesen utvidet deretter Sørenggata fra to til seks felt, og den fikk dagens navn.

Trikkeutredning[rediger | rediger kilde]

I 2011 utredet Ruter på oppdrag fra Oslo kommune muligheten for å legge trikketraseen i Dronning Eufemias gate (Bjørviklinja) via Kong Håkon 5.s gate og fram til Ekebergbanen ved Kongsveien. Dette som alternativ til den planlagte traseen via Bispegata med tilkopling til Ekebergbanen på Oslo torg. Daværende samferdselsbyråd Ola Elvestuen ba i januar 2012 Statens vegvesen vurdere muligheten for å legge Fjordtrikken i Kong Håkon 5.s gate.[4]

Sørenga bru og Nordenga bru[rediger | rediger kilde]

I sør er Kong Håkon 5.s gate knyttet til Mosseveien via Sørenga bru. Nye Sørenga bru åpnet 24. april 2011.[5] Den nå revne Sørenga bru hadde to kjørefelt og egne sykkelfelt. Den nye brua har fire kjørefelt, og ingen sykkelfelt. Brua har navn etter Sørenga som historisk sett ligger øst (nordøst) for Sørenga bru.

I nord er Kong Håkon 5.s gate knyttet til Schweigaards gate via Nordenga bru. Nordenga bru åpnet 26. august 2011 og har tre kjørefelt og en gang- og sykkelvegdel.[6] Brua har navn etter Nordenga som historisk sett ligger øst for Nordenga bru.

Navnebakgrunn[rediger | rediger kilde]

Kong Håkon 5.s gate refererer til Håkon Magnusson som ble konge av Norge i 1299. Håkon Magnussons lot seg krone i Oslo i 1299, noe som kan anses som et av flere tiltak for å gjøre Oslo til en viktigere by i rikssammenheng.[7] Selve kardinalgrepet for Oslo skjedde 31. august 1314. Da gjorde Håkon V Magnusson Oslo til hovedstad for hele Norgesveldet, all den tid kongen gjorde prosten i Mariakirka ute på Øra til rikskansler ved å gi ham riksseglet til «evig tid». Det gamle Oslo nådde sitt største i utstrekning og folketetthet under nettopp kong Håkon V. Den tilstøtende Dronning Eufemias gate er oppkalt etter kongens hustru Eufemia av Rügen (død 1. mai 1312).

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ NRK Østlandssendingen - Nå blir det mer trafikk i Bjørvika - På torsdag åpnet Kong Håkon 5.s gate og Nordenga bru for trafikk (05.06.2014)
  2. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 12. oktober 2022. Besøkt 10. oktober 2020. 
  3. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 5. april 2016. Besøkt 10. oktober 2020. 
  4. ^ Dittoslo.no Arkivert 24. mai 2014 hos Wayback Machine. - – Sørenga for kostbart alternativ (04.01.2012)
  5. ^ [1] Arkivert 5. mars 2016 hos Wayback Machine. Nye Sørenga bru
  6. ^ [2] Arkivert 18. november 2015 hos Wayback Machine. Nordenga bru
  7. ^ Han ble sannsynligvis kronet i Hallvardskatedralen i Oslo, men Trondheim kan ikke helt utelukkes ifølge middelalderhistoriker Hege Roladset i artikkelen Rikshovedstaden Oslo, 2002

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]