Sinsenbyen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Trondheimsveien 163

Sinsenbyen er et stort boligområde på Sinsen vest for Gjøvikbanen i bydel Grünerløkka i Oslo. Det blei anlagt i 1935–39 og var den største private utbygginga i Oslo til da. Området avgrenses av Trondheimsveien, Siloveien, Sinsenterrassen, Olaf Schous vei og Konghellegata.

Sinsenbyen, som tidligere var jordbrukseiendom, blei bebygd med 45 lamellblokker. De hadde i alt 2562 leiligheter (herav 967 ettroms, 1061 toroms, 500 treroms og 34 større) og 75 næringslokaler. Rundt 10 000 mennesker skal visstnok ha flyttet inn her ved ferdigstillelsen. Blokkene er i all hovedsak i fire eller fem etasjer. Trondheimsveien 163 (bildet) er det viktigste unntaket med åtte etasjer. Her var det blant annet kino, men denne blei nedlagt i 1964. Fasadene er stort sett i rød tegl.

Blokkene er bygd i parallelle grupper og følger terrenget. Det blei satt ei minimumsgrense for avstand mellom blokkene på 25 meter, og målet var å få sol i alle leiligheter og flest mulig oppholdsrom.

Alle leilighetene hadde kjøkken med elektrisk komfyr, bad og sentralfyring.

Hovedarkitekter for prosjektet var Kristofer Lange (regulering) og Thorvald Christian Hauff (bygninger). Utbyggere var murmesterfirmaet Brdr. Johnsen, som hadde kjøpt heile Sinsen gård på om lag 170 mål. De oppførte Sinsenterrassen i 1934 og Schouterrassen i 1935, disse navnene er nå også gatenavn i området. Total kostnad var 32 millioner kroner.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]