Nordland kunst- og filmhøgskole

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Nordland kunst- og filmhøgskole
LandNorge
KommuneVågan
Nettstedwww.kunstfilm.no
Beliggenhet
Kart
Nordland kunst- og filmfagskole
68°12′31″N 14°28′34″Ø

Nordland kunst- og filmhøgskole (NKFS) ble etablert i Kabelvåg i 1997 under navnet Nordland kunst- og filmskole. Skolen ble etablert som fagskole etter at de tidligere utdanningsinstitusjonene Kunstskolen i Kabelvåg og Nordland Videoverksted ble lagt ned.

Siden høsten 2017 har skolen hatt høgskolestatus, og drevet et bachelorprogram i bevegelige bilder godkjent av NOKUT.

Utdanninga i bevegelige bilder krysser film og billedkunst for å utvide og utfordre begge fagfelt. Undervisninga er gjerne workshopbasert, og omhandler innhold, former, teorier, metoder og prosesser fra begge fagområdene. Skolens fagmiljø består av førsteamanuenser og professorer, som i tillegg til å undervise har en egen praksis innenfor film- og billedkunstfeltet. I tillegg har skolen en høy andel gjestelærere som består av anerkjente kunstnere og filmskapere fra inn- og utland.

Nordland kunst- og filmhøgskole ligger i Kabelvåg som er det eldste – og tidligere også det største – fiskeværet i Lofoten. I dag har Kabelvåg omtrent 1700 innbyggere. Skolens plassering i Lofoten og i Barentsregionen er et viktig utgangspunkt for skolens undervisning og forskning.

Bachelorprogrammet i bevegelige bilder er den eneste utdanninga i sitt slag i Norge, og studentene jobber innenfor dokumentar, fiksjon, installasjon og hybride former; både for kinovisning og utstilling.

Skolen har utdannet en rekke anerkjente kunstnere og filmskapere, som blant andre Mariken Halle, Ole Giæver, Marte Vold, Alexander Rishaug, Torfinn Iversen, Guro Bruusgaard, Thomas Østbye, Petter Åberg og Sverre Kvamme.

Rektor ved skolen er Katja Eyde Jacobsen, filmskaper.

NKFS finansieres og drives av Nordland fylkeskommune.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]