Dusavik

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Dusavik er et området i nord i Stavanger kommune i Tasta bydel. Viken ligger i grensen mellom Stavanger og Randaberg kommune. Navnet Dusavik skriver seg fra adjektivet «dus», som betyr «mild, fint avdempet». Navnet forklarer at viken her lenge har vært sett på som en rolig og trygg havn, særlig for dem som kom rett inn fra Nordsjøen. Fra 1880-årene og fremover til første verdenskrig var havnen imidlertid viktigst som mottakshavn for gjødsel fra Bergen til jordbruket på Jæren. Havnen her er fremdeles viktig for oljeindustrien og brukes av Stavanger Interkommunale Havn.

I 1966 ble det bestemt å bygge en base i Dusavik i den delen av viken som ligger i Randaberg kommune. Aktiviteten rundt oljeletingen i Nordsjøen var startet og selskapene, i hovedsak Phillips, trengte base for utstyr. NorSea Dusavik basen ble bygget.

Etter hvert som utbyggingen av Dusavik basen ble ferdig, ble det drevet utleie av kontor- og lagerlokale, utleie av mannskap til rigger, skipsmegling og administrasjon av forsynings- og hjelpeskip, varehåndtering, lasting og lossing av skip og chartervirksomhet i forbindelse med flytransport av mannskap på oljerigger [1][død lenke]. Før Ekofiskfunnet var imidlertid interessen for å etablere seg på baseområdet i Dusavik laber.

Dusavik har gode havneomgivelser og har en nær og strategisk plassering til olje- og gassaktivitetene på den Norske kontinentalsokkel. Med over 60 servicebedrifter som spesialiserer seg innen drilling, produksjon og verkstedsaktiviteter, dykke- og (heavy duty mooring)utstyr, er forsyningsbasen i Dusavik et komplett servicesenter for oljeindustrien.

Dusavik representerer senteret for forsyning og støttende aktiviteter i den sørlige delen av Nordsjøen for Statoil, Total E&P Norge og ExxonMobil.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]