Boddingmonumentet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Boddingmonumentet
LandNorges flagg Norge
Kart
Boddingmonumentet
60°47′53″N 10°41′12″Ø

Boddingmonumentet er en seks meter høy bauta ved Gjøvik kirke i Oppland. Monumentet er reist til minne om misjonæren, lingvisten og folkloristen Paul Olaf Bodding. Billedhoggeren Nic Schiøll har utformet støtta som ble avduket 23. september 1945.

Øverst på søylen står korset som misjonens sentrale motiv. Under korset er jordkloden hvis frelse er misjonens mål. Midlene er ordet og bønnen. Det hele er båret av to foldede hender. Nedenfor står følgende inskripsjon: «Forkynn evangeliet for all skapningen». Aller nederst på monumentet er et Boddingrelieff hogd i stein. Denne plasseringen er valgt for å symbolisere at Bodding ikke ønsket fokus på sin egen gjerning, men derimot satte den ideelle misjonsgjerninga i sentrum. Dette underbygges av inskripsjonen på monumentets vestside: «Soli Deo gloria» («Gud alene æren»).

Misjonsprest William Glad tok i 1942 initiativ til at det måtte reises et monument over Bodding i hans hjemby. Bodding hadde da vært død i bare fire år, og var gravlagt i Odense, Danmark.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Olav Hodne: Oppreisning – Misjonæren og vitenskapsmannen Paul Olaf Bodding. Oslo 2006: Luther forlag.