Sløvåg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sløvåg
Alexela (tidligere Vest Tank) sitt tankanlegg i Sløvåg
LandNorges flagg Norge
FylkeVestland
KommuneGulen
Befolkning0[a] (2008)
Kart
Sløvåg
60°51′08″N 5°04′08″Ø

Sløvåg
Sløvåg

Sløvåg er et ferge- og industristed i Gulen kommune i Vestland fylke. Fergeleiet er ett av to på forbindelsen Leirvåg-Sløvåg, på fylkesvei 57. Frem til 4. november 2010 var også Skipavik et stopp på fergesambandet, men dette ble sløyfet da siste del av fastlandsforbindelsen på fylkesvei 4 åpnet.

Stedet ligger på grensen til Hordaland, på motsatt side av Fensfjorden i forhold til oljeraffineriet på Mongstad.

Industri[rediger | rediger kilde]

På grunn av sin sentrale beliggenhet i forhold til Mongstad har Sløvåg fra slutten av 1980-tallet hatt kraftig industriell vekst.

De første som etablerte seg i området var Wergeland-konsernet med sin sementvareproduksjon i 1987 og behandlingsanlegg for oljeholdig avfall i 1992. I 1994 startet de et av Nord-Europas største steinknuserverk på området (Halsvik Aggregates).

Andre bedrifter som er etablert er bl.a. Baker Oil Tools, Johnny Birkeland Transport, Birkeland Entrepenørforretning og Vest Tank (senere Alexela).

Det er også et lagringsanlegg for lavradioaktivt avfall i området.

Vest Tank-ulykken[rediger | rediger kilde]

Se utdypende artikkel: Vest Tank-ulykken

I 2007 skjedde det en eksplosjonsulykke i Sløvåg, da en av tankene til Vest Tank (Alexela) eksploderte og en annen brant opp. Denne ulykken har fått navnet Vest Tank-ulykken, eller Sløvåg-eksplosjonen. De miljømessige konsekvensene av ulykken har vært store, også for områdene nord og nordvest for Sløvåg.[1] Nedfallet fra eksplosjonen rammet et område med ca. 1000 innbyggere.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Mitt skip er lastet med». NRK Brennpunkt (fjernsynsdokumentar). 19. juni 2008. Arkivert fra originalen 2. februar 2009. Besøkt 24. august 2008. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]