Gikling

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gikling
LandNorges flagg Norge
Kart
Gikling
62°38′10″N 8°49′52″Ø
Gikling med Driva i forgrunnen
Gikling i forgrunnen, i bakgrunnen skimtes Sunndalsøra

Gikling er en gård i SunndalenNordmøre.

Etymologi[rediger | rediger kilde]

Navnet kommer av geitaklinga.[1] Geitaklinga er sammensatt av genitiv flertal av dyrenavnet geit og klinga.[1] Klinga er en sideform av kringla som betyr krets eller ring og i navn brukes om noe avrundet for eksempel en høyde som stikker frem i en bue.[1] Et fjell på nordsiden av dalen heter Klingfjellet og det er mulig at gårdsnavnet egentlig tilhører den del av fjellet som ligger nærmest overfor gården.[1]

Historie[rediger | rediger kilde]

Gården hørte til Romfo sogn.[1]

Gården hadde på 1700- og 1800-tallet ti-femten mindre gårder og husmanssplasser under seg. Gården hadde sæterrett i den berømte Innerdalen som nås via bratte svinger upp fjellsiden i Sunndalen og gjennom Giklingdalen (ca. 1000 moh). Idag er denne turen en populær turiststi på 6-8 timer.

Huset på gården er fra ca. 1630 og ble flyttet stokk for stokk til dets nåværende plass siden man var redd for at brann skulle spre seg mellom husene i det gamle gårdstunet.

Lakseelv[rediger | rediger kilde]

Til gården hører ca. 2 km av den berømta lakselva Driva. Denne var under 1960- och 1970-talet rangert som den nest beste lakselv i Norge målt i antall tonn fisket laks.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d e Rygh, O. (1908). «47 Sundalen herred. Romfo sogn». Norske Gaardnavne: Oplysninger samlede til Brug ved Matrikelens Revision. 13 : Romsdals amt. Kristiania: Fabritius. s. 392.