Herøy kirke (Møre og Romsdal)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Herøy kirke (Møre og Romsdal)
Heroy kyrkje01.jpg
Område HerøyRediger på Wikidata
Bispedømme Møre bispedømmeRediger på Wikidata
Byggeår 2003
Arkitektur
Arkitekt Kine Tambs og Hans Petter Madsø i arkitektfirmaet Madsø-Sveen i Trondheim
Kirkerommet
Plasser700
Beliggenhet

Herøy kirke
62°20′07″N 5°38′11″Ø
Herøy kirke (Møre og Romsdal) på Commons

Herøy kirke (Herøy kyrkje) er en arbeidskirke i Fosnavåg i Herøy i Møre og Romsdal. Den er en del av Den norske kirke og hører til Søre Sunnmøre prosti i Møre bispedømme. Kirken har 700 sitteplasser, og ble vigslet av biskop Odd Bondevik 16. februar 2003. Kirken er den fjerde kirken i Herøy og ble bygget etter at den tredje kirken brant til grunnen 26. desember 1998[1].

Historie[rediger | rediger kilde]

Den første kirken i området ble bygd på øyen Herøy i tidlig middelalder. Dette var en liten steinkirke som var hovedkirke for hele ytre Sunnmøre. Kirken ble revet i 1859, og erstattet av en trekirke. I 1916 ble sognet delt, og kirken ble revet. Herøy hovedkirke ble så bygd i Skaret i Fosnavåg, mens Indre Herøy kirke ble bygd i Stoksund. Herøy hovedkirke brant ned natt til andre juledag 1998[2]. Mange kunstverk fra middelalderen gikk tapt i brannen.[3]

De tidligere kirkene i Herøy[rediger | rediger kilde]

Bilder[rediger | rediger kilde]

Dagens kirke[rediger | rediger kilde]

Dagens kirke ble vigslet i 2003. Kirken har 700 sitteplasser, når man tar alle forsamlingsrom med i betraktningen, og er på tilsammen 2300 kvadratmeter, fordelt over to etasjer. Kirkekontoret for Herøy sokn ligger også i kirken.

Utsmykking[rediger | rediger kilde]

Kunsten i kirken er laget av Per Odd Aarrestad. Han kaller midtgangen i kirken for «menneskets livsakse». I midtgangen er det sju relieff som skal symbolisere veien til Gud. Alterutsmykkingen er 18 meter høy, og blir kalt «himmelaksen». Den skal peke mot Gud. Alterskapet er skåret i tre og har to motiver. Åpnet viser den Kristussymbolene XP og krone i tillegg til symboler knyttet til Bibel og sakramenter. Lukket viser det den lidende Kristus. Over alteret henger et kors i laminert glass og speil. Det er også flere glassmalerier på ulike vegger i kirken.

Alter, døpefont og prekestol[rediger | rediger kilde]

Alteret, døpefonten og prekestolen ble tegnet av Aslaug Øyehaug og Benedikte Holmberg . På alteret ligger det en stilisert alterduk i stål. Duken har en bord av ulike kristne kors. Nederst på alteret er det preget korsornamenter inn i betongen. Døpefonten har et rom der det ligger en bit av den gamle døpefonten fra 1572, som ble ødelagt i brannen. Døpefonten er preget med en duevinge. Dåpsfatet er laget i glass av Ine Harrang. Prekestolen har ornamentmotiv av kornaks.

Orgelet[rediger | rediger kilde]

Orgelet er bygd av Jehmlich Orgelbau fra Dresden i Tyskland, og ble vigslet 30. november 2003.


Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Herøy kirke brant ned til grunnen
  2. ^ «Herøy kirke brant ned til grunnen». dagbladet.no (norsk). 26. desember 1998. Besøkt 17. februar 2021. 
  3. ^ «Sjanseløse i røykhavet». vg.no (norsk). 27. desember 1998. Besøkt 17. februar 2021. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]