Gudrid Torbjørnsdatter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gudrid Torbjørnsdatter
Født10. århundreRediger på Wikidata
Snæfellsnes[1]
Død11. århundreRediger på Wikidata
Byggðasafn Skagfirðingar
Glaumbær[1]
BeskjeftigelseOppdagelsesreisende Rediger på Wikidata
EktefelleThorstein Eiriksson
Torfinn Karlsevne
FarÞorbjörn Vífilsson
BarnSnorre Torfinnsson
NasjonalitetIsland

Gudrid Torbjørnsdatter (norrønt Guðríður Þorbjarnardóttir) er kjent fra Eirik Raudes saga og Grønlendingenes saga. Hun ble antagelig født en gang rundt 980 og ble svigerinne av Leiv Eiriksson. Hun ble med på den andre ferden til Vinland. Her fødte hun sønnen Snorre Torfinnsson, og ble således den første kjente europeiske kvinne som fødte i Nord-Amerika. I henhold til sagaene bodde hun tre år i den nye verden.

Fra Island til Grønland[rediger | rediger kilde]

Gudrids farfar Vivil kom til Island fra Irland som trell. Gudrid ble født ved Laugarbrekka (Hellnar) på Snæfellsnes antagelig en gang rundt 980. Hennes foreldre var Halveig og Torbjørn. Eirik Raudes saga nevner at hun var «.. svært vakker kvinne, myndig og ferm i all sin ferd».

Torbjørn Vivilsson var en stolt mann, men økonomisk gikk det nedover med han. Det fortelles at Einar Torgeirson, en svært velstående sønn av en frigitt trell, spurte om å få gifte seg med Gudrid, men dette giftermålet satte han seg imot for det var under hans stand. Torbjørn solgte gården sin på Island og flyttet med familien til Grønland hvor han fikk en gård av Eirik Raude. Gudrid var da gift med en mann ved navn Torir (Þórir), men som døde på sjøreisen til Grønland.

På Grønland ble Gudrid gift med Torsten Eiriksson, sønn av Eirik Raude, og bror av Leiv Eiriksson. Torstein var hennes andre ektemann. Etter et mislykket forsøk på å nå fram til Vinland døde Torstein av sykdom på Grønlands Vesterbygd. Gudrid giftet seg deretter med Torfinn Karlsevne, en islandsk stormann, en gang rundt 1002.

Vinland[rediger | rediger kilde]

Etter at Leiv Eiriksson er kommet tilbake fra sin oppdagelsesferd i Nord-Amerika er det mye snakk om «Vinland det gode». Torfinn Karlsevne og hans mannskap seilte av sted sammen med tre skip og rundt 160 bosettere, på den andre reisen til Vinland. De kommer først til Helleland (Baffin Island), deretter til Markland (dagens Labrador) og til slutt til Vinland. I Vinland bosatte de seg i det huset som Leiv Eiriksson hadde reist. Stedet er identifisert av Helge Ingstad som L'Anse aux MeadowsNewfoundland i Canada.

De ble boende i det nye landet i tre år, og i mellomtiden, i 1004, fødte Gudrid en sønn ved navn Snorre mens de var i Vinland.

Gudrids liv etter hjemkomsten[rediger | rediger kilde]

Etter hjemkomsten til Grønland dro Torfinn og Gudrid til Norge og solgte varene sine. De overvintret i Norge og om våren reiste de tilbake Island og kjøpte en gård som hette Glaumgård nord på Island. En gang rundt 1025 fødte Gudrid sin andre sønn, Torbjørn Torfinnsson.

Etter Torfinns død dro Gudrid ut på reise igjen, da på pilegrimsferd til Vatikanet i Roma hvor hun redegjorde om sine reiser og erfaringer. Etter at hun kom tilbake fra Roma ble hun nonne og valgte å leve som eremitt ved den kirken som sønnen Snorre hadde latt bygge på Island.

Haukur Erlendsson, forfatteren av Hauksbók, hvor en versjon av Eirik Raudes saga finnes, regnet seg som en ætling av Gudrid og Torfinn.[2]

Det er satt opp en statue av henne på Snæfellsnes på Island.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Gudrid, the Viking woman who sailed to America and became a nun - Big Think», besøkt 11. januar 2023[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Jansson, Sven B. F. (1945): Sagorna om Vinland: Handskrifterna till Erik den rödes saga. Wahlström & Widstrand, Stockholm, s. 81.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]