Bromstad

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bromstad
Bromstad gård
Basisdata
BydelØstbyen
KommuneTrondheim
Grenser tilStrindheim, Persaunet, Valentinlyst, Leangen, Tunga
NavnebakgrunnAv mannsnavnet Brunn eller Bruni
Beliggenhet
Kart
Bromstad
63°25′48″N 10°27′04″Ø

Bromstad er et strøk og tidligere gårdsnavn i Strinda kommune, nå en del av Strindheim ca. fire kilometer øst for sentrum av Trondheim. Gården tilhørte opprinnelig bispestolen og var bygselgods inntil 1794. O. Rygh mente at navnet er en sammensetning av mannsnavnet Brunn eller Bruni.

Bygningen var en periode fra 1879 rettssal for Strinden og Selbu sorenskriverembete. Uthusene på gården ble herjet av brann i 1955.

Det tradisjonelle gårdslivet i området som tidligere ble kalt Snaustrinda, setter fortsatt sitt preg på livet i forstaden. Dyrelivet er rikt og de mange hundene og kattene har per i dag ikke klart å erstattet naturlige habitanter som for eksempel grevling, elg og rotte. Fuglelivet er mangfoldig, og bydelen er et av få steder i Europa hvor det finnes kornkråke i sitt naturlige miljø. [trenger referanse]

Bromstad er i senere tid blitt utviklet som bydel, da store deler av eiendommen etter hvert ble parsellert til boliger. På Strindheim ligger forstaden som i stor grad består av en blanding av rekkehus og blokker. I bydelen finner man borettslagene Tingsletta, Bromstadbuen, Bromstadenga.

Veier ved Bromstad[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Bratberg, Terje T. V. (2008). Trondheim byleksikon. Oslo: Kunnskapsforlaget. s. 98. ISBN 978-82-573-1762-1. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]