Nordberg fort

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Nordberg fort
Kart
Nordberg fort
58°07′51″N 6°37′08″Ø

MKB 5./503 Nordberg eller Nordberg fort er et tidligere kystartilleri-stridsanlegg i Sjøforsvaret, som lå på Lista i Farsund kommune. Fortet er et av få tyske kystfort som er bevart i sin opprinnelige form. Det er fredet og eies og forvaltes av Vest-Agder fylkeskommune. I 2009 ble et nytt museumsbygg åpnet på Nordberg fort, med kafé, butikk og varierende kunstutstillinger. I storsalen er det en fast utstilling av Listas store kunstnersønn, Mathias Skeibrok.

Historie[rediger | rediger kilde]

Det er bygget i 1942 av tyske styrker og skulle inngå i den tyske atlanterhavsvollen. Fortet ble forlatt da tyskerne forlot Norge etter kapitulasjonen i 1945.

Nordberg fort var en del av den tyske "Atlanterhavsvollen" som gikk fra Gibraltar til Kirkenes. På Nordberg var det tre store sjøfrontkanoner. Kanonene hadde en kaliber på 150mm og kunne skyte sine granater 22 000 meter ut i havet.

Anlegget her ble kalt "das neue Batterie", det nye batteriet. Navnet kom fra Batterie Lister (anlegg på Lister) først ble anlagt nede ved sjøen i forbindelse med den første flyplassen, "lemmebanen".

Det norske heimevernet tok over anlegget i 1950, og det var i bruk til 1995.

Oppgave[rediger | rediger kilde]

Beskytte den norske kyst mot britisk invasjon.

Bildegalleri[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]