Grålum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Grålum
LandNorges flagg Norge
FylkeØstfold
KommuneSarpsborg
Kart
Grålum
59°17′26″N 11°04′00″Ø

Grålum er en bydel i Sarpsborg kommune i Østfold. Bydelen ligger 3 kilometer nordvest for Sarpsborg sentrum, midt på Tunøya.

Næringsliv[rediger | rediger kilde]

Grålum har 2 000 arbeidsplasser[1], med Østfold politidistrikt, Skatt Øst, If Skadeforsikring, Caverion, Peab, Fortum, PwC og Infotjenester blant de største kontorarbeidsplassene.

Hotellkjeden Quality har et av sine største hoteller på Grålum, med kapasitet til å avholde landsmøter og store konferanser med opptil flere tusen deltakere. På kulturarrangementer kan det største konsertlokalet huse over 1 100 tilskuere. I hotellet ligger også aktivitetssenteret Superland, med treningssenter, klatrevegg, minigolf og et badeland med 25 meters treningsbasseng, sklier, strømkanal og voksenavdeling med dampbadstue, kaldkulp, treningssenter og spa. Tvers overfor hotellet ligger Inspiria science center med over 70 interaktive utstillinger innen miljø, helse, energi og verdensrom. Mellom Quality og Inspiria er det en aktivitetspark med over 500 meter sykkelbaner med lyskryss, rundkjøringer, gangfelt og kuperte partier.

Grålum har også tre dagligvarebutikker, bensinstasjon, bibliotek, helsetjenester, hotellrestaurant, kafeer, sushiutsalg, pizzarestaurant, gatekjøkken, barneskole og nybygd[når?] ungdomsskole og idrettshall.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Grålum omkranses av natur på alle kanter:

  • Landbruksområdene Greåkerdalen i vest og Alvimdalen i øst
  • Kalnesskogen, Vestvannet og Tunevannet i nord
  • Skogområdene Langemyr og Knattås i sør

Grålum sentrum går i vest over i boligområdet Bjørnstad og i syd over i Grålumåsen og Kalleren. Disse fire grunnkretsene har 2 300 innbyggere, og utgjør opptaksområdet til Grålum skole. Hele området er en del av kommunedel Yven, med totalt 5 700 innbyggere.

Samferdsel[rediger | rediger kilde]

Grålum er det største veiknutepunktet mellom Oslo og Göteborg, og mellom indre og ytre Østfold, fordi hovedveiene E6 og fylkesvei 114 og 118 møtes der.

Nærmeste jernbanestasjoner er Sarpsborg (4 km), Fredrikstad (14 km) og Råde (15 km).

Busser til Praha, Berlin, København og Oslo stopper på Grålum.

Idrett[rediger | rediger kilde]

På Grålum ligger hjemmebanen til Tune Idrettslag, som spiller i 6. divisjon, med de tidligere eliteseriestjernene Raymond Kvisvik og Lars Kristian Eriksen som sine mest kjente spillere.

Kjente personer fra Grålum[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «– Høyre og Frp har ikke forstått det». Sarpsborg24. Besøkt 13. desember 2015. [død lenke]